Технологијом до повратка чула додира

Научници са Дјук универзитета развијају технологију која би особама парализованим усљед повреде вратних пршљенова могла да врати осјећај додира. Група научника са америчког Дјук универзитета саопштила је да је на путу да развије протезе које ће омогућити особама чије су руке и ноге одузете усљед повреде вратног пршљена да врате осјећај додира. Они су претходно […]

петак, октобар 7, 2011 / 20:27

Научници са Дјук универзитета развијају технологију која би особама парализованим усљед повреде вратних пршљенова могла да врати осјећај додира.

Група научника са америчког Дјук универзитета саопштила је да је на путу да развије протезе које ће омогућити особама чије су руке и ноге одузете усљед повреде вратног пршљена да врате осјећај додира.

Они су претходно обавили експеримент, током којег су мајмуни, захваљујући електродама фиксираним за главу, могли да осјете текстуру (састав, материјал) виртуелних предмета које је требало да дохвате, пренјела је агенција АФП.

Коментаришући резултате, објављене у британском научном часопису "Нејчер", вођа истраживања Мигел Николелис је рекао да би та технологија требало да помогне тетраплегичарима.

Технике које помажу да се мисао претвори у акцију, "хватањем" одређених можданих таласа, већ су помогле хендикепираним особама да покрећу колица, пале телевизор, пишу по екрану, али ти интерфејси мозак-рачунар, још у експерименталној фази, не омогућавају осећај додира, навео је Николелис.Оставите одговор