Eкономско-социјални савјет подржао Нацрт закона о социјалној заштити

Економско-социјални савјет Републике Српске /РС/ подржао је данас нацрт закона о социјалној заштити уз захтјев да се обезбиједе инструменати за редовно остваривања права и да се прецизирају обим и извори финансирања. Министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић рекао је да ће основица надоканаде за туђу његу и помоћ бити 10 и 20 одсто просјечне […]

уторак, октобар 4, 2011 / 14:00

Економско-социјални савјет Републике Српске /РС/ подржао је данас нацрт закона о социјалној заштити уз захтјев да се обезбиједе инструменати за редовно остваривања права и да се прецизирају обим и извори финансирања.

Министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић рекао је да ће основица надоканаде за туђу његу и помоћ бити 10 и 20 одсто просјечне нето плате у прошлој години и да због финансијске ситуације неће моћи бити испуњена обавеза од 70 одсто просјечне нето плате, као што је било предвиђено.

Нацрт закона биће разматран на сједници Владе у четвртак, како би се упутио у парламентарну процедуру.

Према Шкрбићевим ријечима, терет додатних финансирања од 32 до 38 милиона КМ биће подијељен тако да ће 50 одсто плаћати Влада, а 50 одсто локалне заједнице, док би се кроз измјене Закона о буџету по хитном поступку обезбиједила редовност исплата.

„У међувремену смо партнерским невладиним организацијама инвалидних лица обећали да ћемо у наредних мјесец дана урадити брзу анализу и процјену стварног броја лица којима је најпотребнија туђа њега, као једно од права предвиђених овим законом“, рекао је Шкрбић

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је оцијенила да су у израду овог закона биле укључене репрезентативне интересне групе.

Према њеним ријечима, средства за остварење њихових права морају бити обезбијеђена, али то не подразумијева само узимање из привреде.

„Ми смо прецизирали колико коштају права из закона о социјалној заштити и који су стабилни извори финансирања. Учешће буџета са 38 милиона додатних средстава је велики новац, због чега нико нема право да разочара кориснике права“, рекла је Мишићева.

Она је указала и на посебан значај питања средстава које обезбјеђују локалне заједнице, због надокнаде средстава уколико оне нису у могућности.



Оставите одговор