dysko

Требају ли Срби признати Палестину

Свједоци смо да је ових дана палестински лидер Махмуд Абас поднио у Уједињеним нацијама приједлог за признавање палестинске државе. Не улазећи у овом тексту у проблематику односа Израела и Палестине, односно, уопште, Јевреја и Арапа, задржаћу се на само једном питању: Да ли Србија и Република Српска (кроз механизме одлучивања у БиХ) требају да признају […]

уторак, октобар 4, 2011 / 15:16

Свједоци смо да је ових дана палестински лидер Махмуд Абас поднио у Уједињеним нацијама приједлог за признавање палестинске државе.

Не улазећи у овом тексту у проблематику односа Израела и Палестине, односно, уопште, Јевреја и Арапа, задржаћу се на само једном питању:

Да ли Србија и Република Српска (кроз механизме одлучивања у БиХ) требају да признају палестинску државу?

И одмах ћу дати свој одговор: НЕ.

У конфликту Израела и Палестине Срби требају елегантно да држе страну Израелу.

Израел је једна од најзначајнијих свјетских сила. Не треба посебно образлагати ову тезу. Сви смо свјесни колико је богата и утицајна јеврејска дијаспора. Свјесни смо и чињенице да је веома опасно сукобити се са Израелом-такав сукоб вам доноси не само проблем те врсте да идете у клинч са нацијом која има морбидан, али невјероватно снажан геостратешки капитал у виду претрпљеног холокауста, него ви себе тако доводите у опасност да се ускоро нађете у проблему и са другим великим силама, са којима Израел увијек зна да пронађе заједнички језик. И ту не мислим само на Сједињене Државе-дипломатска моћ Израела не простире се само до Стејт Департмента.

Дакле, уколико уђете у проблем са Израелом, ушли сте у проблем са многима. А уколико сте у добрим односима са Израелом-можете имати само бенефите од тог пријатељства.

Присјетићемо се како је управо руководство Републике Српске прије неколико мјесеци имало велику помоћ израелске дипломатије приликом кризе око расписивања референдума у Српској, након чега је сама Кетрин Ештон допутовала у Бању Луку и ту смирила ствари.

Српска је тад била у опасности да уђе у опасан конфликт са ЕУ, а Израел је ЕУ довео у Бању Луку и изгладио ствари. За Србе који су у посљедњим деценијама дежурни кривци за све и свашта ово није нимало безначајно.

Заправо, ово је веома битан моменат: Срби данас животно требају јачање партнерских и савезничких односа са најмоћнијим државама свијета. Израел не само да је једна од таквих сила, него омогућује да лакше ступите у контакт са многима. У ствари, илустрације ради: Израел можемо замислити као веома моћну и утицајну даму, која ће вас путем својих веза увести преко реда на многе битне балове.

Срби и Јевреји имају заједничку трагичну прошлост: у Другом свјетском рату били су жртве геноцида и сулудих нацистичких идеја. Сви су капитализовали своја страдања у Другом свјетском рату, сем Срба. Мада, и сами смо зато криви.

Али, о том нећу сад. Поента је да ми не само да не смијемо заборавити шта смо преживјели у Другом свјетском рату, већ морамо успоставити интензивну сарадњу првенствено са Израелом како бисмо стално и изнова подсјећали свијет ко је био на страни антифашизма и ко је толико страдао због тога.

Израел није признао тзв. "Републику Косово". Ово је веома битно и не смије се заборавити. Србија има обавезу да поштује суверенитет и територијални интегритет сваке државе уколико исто тражи за себе. Посебно таква обавеза добија на значају уколико је ријеч о држави која поштује Србију, а Израел то свакако чини поводом косовског проблема. Иако је веома близак са САД, које инсистирају на независности Косова, Израел ту има потпуно другачији став и води своју политику. Србија и Срби то морају да цијене.

Као што сам већ напоменуо, Израел је веома значајна подршка Републици Српској. Иако сам велики критичар актуелне власти у Српској, потпуно подржавам њену политику блиских односа са Израелом. У питању је, свакако, најсвјетлији спољнополитички потез актуелне власти. Будући да је за опстанак и јачање Српске од кључног значаја балансирање између интереса САД, Њемачке и Русије, у том контексту подршка Израела може да буде од огромне користи.

Чак штавише-уколико Српска успије да од Израела начини свог најближег геополитичког савезника-њен не само опстанак, него и даља еманципација гарантовани су.

Даље, Срби морају да се ману ћораве и бесмислене политике несврстаности. Прича о несврстанима користила је Титу како би се овај могао шепурити по свијету као неки битан фактор, док су сами Срби од те сулуде политике несврстаности имали само штете. Јер, будимо искрени, какве користи може бити од стратешког савезништва са Анголом, Суринамом, Џибутијем или Свазилендом?

Као што сам већ написао, Срби у будућности морају пронаћи баланс између интереса САД, Њемачке и Русије, при чему се тај баланс не може пронаћи несврставањем, него управо супротно-сврставањем уз оно што је за ове три силе неспорно. А посебно у том смислу ваља тражити маневарски простор између интереса Америке и Русије. У том смислу Израел мора бити наш најважнији пријатељ, који ће нам отворити она врата која сами не можемо.

Подсјетимо се, управо је СФРЈ прва на неки начин подржала Палестину у њеном конфликту са Израелом. И шта је био резултат утакмице на крају?

Данас 2011.године не постоји Палестина као независна држава. Не постоји више ни СФРЈ, која је некад била држава, и то поприлично утицајна.

Постоји Израел. И даље.

Мислите о томе.0 КОМЕНТАРА

 1. zmaj , 04.10.2011. 16:37:17

  Израел има 8 илиона становника, али Јевреја у свијету има бар 10 пута више. Квалитет је увијек битнији од квантитета. Данас свега 13 породица управља свим будалаштинама по свијету, а 7 милијарди људи нису у стању да им се одупру. Већина тих породица је јеврејског поријекла. Пара врти гдје бургија неће.
  С друге стране, Арапи имају нафту на својој територији и нису у стању да је сами експлоатишу, иако их је преко 100 милиона. Нису се удружили да одбране Гадафија, Арапа такође. Зашто? Зато што се новце му свакој држави могу купити људи. А Јевреји су ти који штампају званичну свјетску валуту.

  Зато је Милко 100% управу. Њемачка и Русија су сјајно интересно подијелили Европу и Њемачка се много боље договара с Русијом него с неким од чланица ЕУ. Русија и САД уопште немају лоше односе. Наш проблем је што нас сви желе само за себе, посебно САД. Ако је могуће ту наћи неку мјеру у балансу, Срби би могли извући и корист из свега. Наравно, не треба заборавити ни Ватикан, који такође није признао Косово, али ће нам за неколико година дати да бирамо: уједињење православне и католичке цркве (наравно, са сједиштем у Риму и папом као врховним поглаваром) или ће они наставити политику „Drang nach Osten“, гдје су им Срби из Републике Српске прва препрека. Ту би свакако имали њемачку подршку.
  Срби су им битан фактор у неутралисању исламског фактора (поготово кад је у питању тероризам) у Европи, као и прва препрека исламу према хришћанској Европи. Али ствари су се промјениле и Срби као некада требају да их пропусте преко своје територије, кад буду кренули у нови крсташки рат.
  Нажалост, „савезници“ никад нису знали да нам цијене одбрану Европе од Турака, као ни нашу жртву у два свјетска рата. Нијемци су увијек знали да цијене улогу Хрватске, Словеније и БиХ муслимана у великим ратовима. Ми смо имали несрећу да су нам Енглези преко наших поткупљених гњида подвале 27. март. Нажалост, кроз цијелу историју нам подмећу кретене који уназађују српски народ.

 2. jevrej neće da uradi ništa bez para. koliko li je naših para otišlo premijeru Izraela da ovaj ide moliti lijepu Ketrinku da ovoga našeg luđaka ne smijeni kada je pjevao o referendumu. Sad manijak izbjegava rijrči na slovo r, a kamoli referendum.Koliko je naših pustih para otišlo na to.
  A, šta će biti sa izraelom i palestinom od nas zavisi toliko koliko možemo da utičemo hoće li ova zima biti snjegovita ili kišovita.
  Biti ili ne biti, pitanje je sad.Gledam tv, pa :nema nama već na barikade. Pa kom obojci, kom opanci. nema sirotinja više šta da nađe ni u kontejnerima.

 3. milkova najlosija kolumna do sada. Od Arapa su Srbi imali ogromne koristi, milioni maraka su zaradjeni na bliskom istoku mejdu nesvrstanima. Mi velikim silama nismo nikad nista mogli ponuditi, em im je trziste bilo zatvoreno, dok smo se pored tita ekonomski sepurili po nesvrstanima.
  Ovo sa jevrejima je cist biynis kao i Rusa, tu emocija nema i prvi ce nas pustiti kad izganjaju ono za sta se cjenkaju: Naravno, treba slijediti velike sile, ovog puta Izrael i ne zalijetati se ni sa kakvim priznavanjima, ali Palestinski problem se ovdje stvalja u siru ideolosku ravan.

  Drazene znali su saveznici da nas pocaste za zrtvu politickom uslugom, samo sto smo mi lose birali i nakon ww1 i nakon ww2. Lagano smo mogli izabratu uredjenje i prve i druge Jugoslavije kako smo htjeli kao pobjednici. oko toga su se istoricari slozili. To kako smo birali je splet politickih okolnosti i loseg vodjenja koe je opet odlicno naspram ovog danas.

 4. Наши једини и нажалост последњи арапски какви такви пријатељи су отишли неповратно Садам и Гадафи, ови други су одвратне фашистичке државне творевине, којим би пожелио далеко лијепу кућу, нарочито саудијске нато-талибане. Судбина Палестинаца је зависила управо од таквих арапа саудијаца и зато су и прошли тако како су прошли трагично, али нико не може спорити право израелћанима да изграђују себи јаку државу у таквом непријатељском окружењу.
  Што се тиче питања да ли ми можемо поново да градимо Либију..хехехехе..можемо, али као запослени физикалци у неким америчко-француским компанијама, ем-си консртукшен, ејбиџи, итд. самостално смо ми game over доле што се тиче пословања.

 5. Milko je u pravu. Mi treba da se držimo Izraela koliko god je to moguće. To se u posljednjih nekoliko godina pokazalo kao dobar recept. Nije Dodo džaba postavio ni Ivanu Levi prvo za svog savjetnika, a kasnije ambasadora BiH u Izraelu, njenog ćaleta za predsjednika UO RTRS-a, a Livne uglavnom upravlja spoljnom politikom RS. A i gradi se u BL novi Jevrejski kulturni centar. Treba izvući koristi i pouku o tome kako „mali“ narodi mogu postati važni. Ne treba nam bolji primjer od Izraela.

 6. samo vlada Izraela se bori za svakog svog čovjeka. Imam prijatelje u Izraelu i znam kako se tamo živi, a uvijek u neprijateljskom okruženju. Naši sve rade da nas što prije nestane.Ekonomski su nas stavili u svoje džepove, svakog mjeseca prebrojavaju penzionere ljuti što ih još ima.Izrael gradi naselja, a naši sve što smo imali su razgradili, prodali, pokrali.
  I, kada bih se ja pitao : Izrael ili arapi, uvijek bih se odlučio za Izrael.

 7. Наравно Израел, Палестинцима нисмо ми криви него њихова лажна сабраћа арапи, продали су их неколико пута за ус-доларе, зато се у саудијској арабији, кувајту и емиратима љигави шеици купају у млијеку, пију америчку колу, а ови овамо гину за неко арапско угрожено право на БИ.
  Међу Палестинцима има и православаца, можда су их зато остали арапи намјерно користили у својим трговинама са западом, зато је за њих ријешење што прије договор са Израелом, а онда да им уступе ал-аксу за рушење, како би се осветили лажној арапској браћи за све што су урадили на њихову несрећу.

 8. Milko je u pravu. Mi treba da se držimo Izraela koliko god je to moguće. To se u posljednjih nekoliko godina pokazalo kao dobar recept. Nije Dodo džaba postavio ni Ivanu Levi prvo za svog savjetnika, a kasnije ambasadora BiH u Izraelu, njenog ćaleta za predsjednika UO RTRS-a, a Livne uglavnom upravlja spoljnom politikom RS. A i gradi se u BL novi Jevrejski kulturni centar. Treba izvući koristi i pouku o tome kako „mali“ narodi mogu postati važni. Ne treba nam bolji primjer od Izraela.

 9. Срећа је па не морамо ништа чинити. Подржати мир и преговоре, и само остати на садашој линији. Зло би било да радмановић (само се он чека, бакир и комшић су за, како сам чуо) одређује према томе шта ће рећи Србија (ваљда је Јеремић обећао признање као уступак због подршке арапске лиге). а о томе се стално прича, долазио је Абас, тражи се стално.

  Моје симпатије су на страни Палестинаца, и мислим да је зло резоновати „они су муслимани, ови наши су муслимани, ми смо против муслимана“. израел је на тој територији, као шиптари на Косову, дошљаци који уз помоћ великих сила тероришу старосједиоце. Али ако од њих имамо политичке користи, искористимо. Ипак, наш главни савезник је Русија, они сарађују и са Турцима и са Њијемцима и они су наш мост. Само се не треба кур*ити, не треба зазивати неку мржњу против турака и стално им говорити како смо браћа, како смо 500 година били у истој држави.

 10. ДА!!!

  Мислим, слажем се овај пут сасвим са Милком… Ово су кардинална питања и ту нема мјеста лавирању или трговини. Или ДА или НЕ!
  Срби и Србија (и Српска) треба да воде али у потпуности СУПРОТНУ спољну политику од оне коју је водио Броз у своје вријеме! Свађао нас је непрестано са Грцима због Македоније, чак је ту било и територијалних претензија, са Израелом СФРЈ није имала дипломатске односе, палестинци су масовно школовани код нас… Ајд’ што су ишли на медицину, али што их је обучавала и Удба!? Са СССР-ом је инсистирао на „односима на бази равноправности“, а на Запад је ишао снисходљиво по кредите и по домаће задатке…Баш као и овај његов бљедуњави клон БоТа! Итд… Да не дужим, омладинац Шикуљак нема довољно животног искуства, не памти па не може ни да изведе закључак да се мала земља НЕ МОЖЕ понашати као велесила – нпр. Русија. То су различити интереси, геостратешке позиције, сила и други спољнополитички аргументи… Још ако је бабо био титин апаратчик!? Нема ту логике (мислим српске)! На посљедњем мјесту је вјерско питање и палестинска вјерска блискост са нашим унутрашњим непријатељем!

  Српски корпус МОРА да води ПОТПУНО супротну вањску политику него што је водила Југославија и СИГУРНО неће погријешити! То је као кад разматрамо ко је за Србе погодан политички лидер или опција – па она коју Америка напада и опањкава!

 11. Милко, сјајна анализа!

  У посљедњих пар година смо имали вишеструку корист од Израела на политичком плану, али не треба да потцијенимо ни чињеницу да су много више од нас урадили и по питању Јасеновца.

  Увијек је добро да их имамо на својој страни!

Оставите одговор