Нигерија таји да ли је за помоћ Палестини

Нигерија одбија да објави како ће гласати на сједници Савјета безбједности УН посвећеној захтјеву Палестинаца за пуноправно чланство у свјетској организацији. Палестинци настоје да обезбиједе подршку најмање девет од 15 чланица Савјета безбједности, а глас Нигерије ће, како изгледа, бити кључан на гласању. САД су најавиле да ће ставити вето на палестински захтјев, али би […]

понедељак, октобар 3, 2011 / 07:06

Нигерија одбија да објави како ће гласати на сједници Савјета безбједности УН посвећеној захтјеву Палестинаца за пуноправно чланство у свјетској организацији.

Палестинци настоје да обезбиједе подршку најмање девет од 15 чланица Савјета безбједности, а глас Нигерије ће, како изгледа, бити кључан на гласању.

САД су најавиле да ће ставити вето на палестински захтјев, али би то могле и да избјегну уколико Палестинци остану ускраћени за неопходних девет гласова.

Палестински шеф дипломатије Ријан Малки рекао је у четвртак да је добио увјеравање Габона и Нигерије о подршци Палестинцима.

Портпарол нигеријског министарства спољних послова Дамијан Агву рекао је данас да Нигерија, најмногољуднија држава Африке, тек треба да да подршку једној од заинтересованих страна.

„Забиљежили смо ставове обе стране. И једна и друга лобирају за подршку Нигерије”, навео је Агву агенцији АП.

Према његовим ријечима, Нигерија се залаже за рјешење које би подразумијевало двије државе, за Израел и Палестинце, али је истакао да би било „дипломатски нетактично” од његове земље да се изјасни о томе како ће да гласа.

Палестински предсједник Махмуд Абас затражио је од УН да признају независну палестинску државу која би обухватила територије које је Израел окупирао после рата 1967 – Западну обалу, појас Газе и источни Јерусалим.



Оставите одговор