Радмановић: Сумњам у постизање договора у Брчком

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић сматра да БиХ до краја мјесеца мора бити спремна и на неке друге варијанте развоја догађаја ако не буде договора о владајућoj већини и новом Савјету министара БиХ. Радмановић сумња да ће до краја мјесеца у Брчком политички лидери постићи договор о кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ, који […]

среда, септембар 21, 2011 / 09:44

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић сматра да БиХ до краја мјесеца мора бити спремна и на неке друге варијанте развоја догађаја ако не буде договора о владајућoj већини и новом Савјету министара БиХ.

Радмановић сумња да ће до краја мјесеца у Брчком политички лидери постићи договор о кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ, који би био предложен Предсједништву БиХ на усвајање.

У случају непостизања договора, наглашава Радмановић у интервјуу Срни, лидери политичких партија, државни парламент и Предсједништво морају размишљати како ће БиХ функционисати у периоду до наредних избора, што неће бити нимало једноставно.

"Сматрам да сви у БиХ желе да добијемо коалицију 2+2+2 која је велика и снажна и која може да изгура одређене реформе које нас чекају, али на основу овог што се до сада дешавало у разговорима са лидерима политичким партија не вјерујем да ће се то десити до краја мјесеца у Брчком", оцијенио је он.

Говорећи о проблему у вези са добијањем средстава ИПА фондова у вриједности од 96 милиона евра, Радмановић је оцијенио да Влада Федерације БиХ треба показати прагматичност и прихватити ревидирану листу Савјета министара БиХ, те тако у садашњој фази завршити то питање.

Радмановић је оцијенио да до проблема код приступа ИПА фондовима долази због познатих различитих приступа БиХ, наводећи да из "Сарајева стално траже нешто више него што Устав предвиђа, а онда Бањалука и Мостар то не дозвољавају".

"Док се Устав БиХ не промијени – у праву је Бањалука. Преношење надлежности не може постојати, не могу се издвајати средства, чак ни из ЕУ за оно што је мимо Устава БиХ. Ми о томе стално говоримо, међутим мора се рећи да је из неких ранијих периода глас из Сарајева био присутнији у Бриселу и да је Брисел прихватао нешто што није у складу са Уставом.
Или то не разумије или то намјерно ради. Овог пута је било тако, али су одмах схватили и прихватили кад је Савјет министара прихватио став Републике Српске, истакао је он.

Радмановић додаје да је једно вријеме у БиХ "пролазила прича да неког преварите, али да сада више не може да прође".

"Морају сви политичари да схвате, и сви они који одлучују, да се мора одустајати од превара, дакле у складу са Уставом презентовати ствари међународној заједници, ЕУ и онима којима одлучују о ИПА фондовима, а не нешто више", упозорио је он.

Радмановић није оптимиста када је ријеч о усвајању државног буџета за 2011. годину, јер су, како је навео, разлике у ставовима велике и нико о томе не покушава да се озбиљно договара.

Радмановић појашњава да је његов приступ у односу на Нацрт буџета Савјета министара био рестриктиван, да га је у потпуности образложио, те да је у складу са тешком ситуацијом у којој се налази БиХ, као и свим европским и свјетским кретањима.

"Већина овдје је мислила да не треба тако, да не треба бити ни штедљив ни водити рачуна о тешкој ситуацији, да треба повећавати буџет и ту се посланици нису сагласили. Не видим да ће бити договора о томе у септембру када треба да имамо и Нацрт буџета за 2012. годину, што све компликује укупне односе у БиХ", појаснио је он.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је за рјешење неопходна добра воља лидера политичких партија, али у складу са Уставом. "Онда може бити рјешења, док тога нема – нема рјешења", тврди он.

Говорећи о усаглашености ставова чланова Предсједништва БиХ о наступу предсједавајућег Жељка Комшића на сједници Генералне скупштине УН, Радмановић је истакао да ће то бити успјешан наступ БиХ, иако платформа о наступу делегације није усвојена због неколико детаља.

Радмановић је прецизирао да је усаглашен говор који ће Комшић имати пред Скупштином УН, састав делегације, као и учешће у појединим сесијама у оквиру засједања.

"Неке ствари још нисмо договорили и због тога смо стално у контакту, а односе се прије свега на палестинско питање. Сва остала питања су усаглашена и биће изнесена у Комшићевом говору, те о томе нема дилема", закључио је Радмановић у интервјуу Срни.



0 КОМЕНТАРА

  1. Drugim riječima nema ništa od dogovora.Ti znaš već unaprijed šta će biti.
    Lijepo ti djeliš lekcije da poltičari moraju odustati od prevara, pa pođi od sebe , svoje stranke, svoga šefa-našega korleonea: prestanite sa prevarama svoga naroda.ko laže taj i krade.A, kradljivci i ubijaju nevine u pljački i krađi.
    Vi nas ubijate bijedom, neimaštinom ,alkomanoviću

Оставите одговор