Завршена расподјела имовине СФРЈ у иностранству

Учесници састанка Заједничког комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ констатовали су данас у Сарајеву да је процес расподјеле имовине бивше СФРЈ након периода застоја настављен на задовољавајући начин. На састанку је оцијењено да је до 31. августа ове године реализација примопредаје објеката из прве фазе, према резолуцији из Београда од 19. маја, успјешно окончана. […]

уторак, септембар 20, 2011 / 21:00

Учесници састанка Заједничког комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ констатовали су данас у Сарајеву да је процес расподјеле имовине бивше СФРЈ након периода застоја настављен на задовољавајући начин.

На састанку је оцијењено да је до 31. августа ове године реализација примопредаје објеката из прве фазе, према резолуцији из Београда од 19. маја, успјешно окончана.

Према ријечима шефа делегације Словеније на састанку Заједничког комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ Аљажа Госнара, једина некретнина из прве фазе, која је спорна и чија примопредаја није извршена, јесте резиденција СФРЈ у Риму.

"То је једино отворено питање које ћемо рјешавати. Примопредаја није извршена јер имамо различите ставове наших држава у вези са том некретнином. Међутим, важно је да је процес отворен и надам се да ће подјела бити завршена у што краћем року", рекао је Госнар на конференцији за новинаре.

Секретар Министарства иностраних послова БиХ Аднан Хаџикапетановић истакао је да је БиХ у првој фази ушла у посјед резиденције бивше СФРЈ у Будимпешти и куће у Вашингтону.

"Што се тиче БиХ, али и осталих земаља бивше Југославије, прву фазу смо окончали, односно договор из Београда је у потпуности испуњен", додао је Хаџикапетановић.

Он је нагласио да су данас почели разговори о примопредаји објеката из друге фазе, према којој би БиХ до краја ове године требало да уђе у посјед стана у Милану, објеката амбасада у Отави и Анкари, те резиденције у Бечу.

"Разговарали смо и о трећој фази која би требало да буде реализована до 31. августа 2012. године када БиХ треба да уђе у посјед објеката амбасада бивше СФРЈ у Шпанији и Норвешкој. Било је и ријечи о објектима за које ниједна од земаља чланица није заинтересована, а то је резиденција у Њујорку и објекат амбасаде бивше СФРЈ у Бону", додао је Хаџикапетановић.

Договорено је да процјенитељске агенције из Њемачке и САД дају реалну цијену тих објеката тако да би о тим некретнинама могло да се разговара на наредном састанку у Загребу.

"Веома сам задовољан атмосфером на састанку, а рад овог мјешовитог комитета је добар. То је изузетно значајан процес у склопу успостављања међусобног повјерења", рекао је шеф делегације Србије Владимир Ћургуз.

Шеф делегације Бивше Југословенске Републике Македоније Маја Стојановска изразила је задовољство процесом расподјеле током ове године и радом Експертске групе за умјетничка дјела која би требало да се у наредном периоду састане у Скопљу.

"Македонија је у првој фази преузела амбасаду СФРЈ у Камбери и конзуларно одјељење у Атини. У наредној фази требало би да преузме стан у Риму, те генерални конзулат у Цириху", додала је Стојановска.

Секретар Министраства иностраних послова Хрватске Петар Узоринац истакао је да је та земља у оквиру прве фазе ушла у посјед стана у Трсту и објекта амбасаде у Бечу.

"Весели ме што је током састанка потврђено опредјељење да се настави расподјела објеката према резулуцији из Загреба 2006. године што за Хрватску значи да ће преузети зграду амбасаде у Лисабону, те резиденције у Мадриду, Ослу и Хелсинкију. Задовољни смо и са током предаје умјетничких дјела", рекао је Узоринац.

Наредни састанак Заједничког комитета за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ биће одржан крајем године у Загребу.



Оставите одговор