Конфликт због номинације филма Никите Михалкова за Оскара

У руским кинематографским круговима разбуктао се скандал, а предмет конфликта је кандидовање филма Никите Михалкова "Варљиво сунце 2: Цитадела" за награду Америчке филмске академије "Оскар". Као претенденте за "Оскара" у номинацији за најбољи филм на страном језику руска "Оскаровска" комисија је на коначном засједању 19. септембра разматрала три филма: "Фауст" Александра Сокурова, који је управо […]

уторак, септембар 20, 2011 / 20:09

У руским кинематографским круговима разбуктао се скандал, а предмет конфликта је кандидовање филма Никите Михалкова "Варљиво сунце 2: Цитадела" за награду Америчке филмске академије "Оскар".

Као претенденте за "Оскара" у номинацији за најбољи филм на страном језику руска "Оскаровска" комисија је на коначном засједању 19. септембра разматрала три филма: "Фауст" Александра Сокурова, који је управо добио "Златног лава" у Венецији, "Јелену" Андреја Звјагинцева, награђену специјалном наградом жирија "Посебни поглед" на 64. Канском фестивалу и завршни дио дилогије Никите Михалкова "Варљиво сунце 2: Цитадела".

Већина чланова жирија, у чијем саставу су улгедни критичари, гласало је за "Цитаделу", али се са резултатима гласања не слаже предсједник комисије Владимир Мењшов.

Чувени режисер, добитник "Оскара" 1981. године за филм "Москва сузама не вјерује", одбио је да потпише коначни протокол и инсистира на ревидирању резултата гласања.

Владимир Мењшов подвргава сумњи праведност донесене одлуке, пошто сматра да "судбина филма у дистрибуцији и одзиви критичара не доказују његову озбиљност".

У руским медијима одмах је почела полемика да ли ће бити поновног гласања. Против ревидирања одлука комитета залаже се, напримјер, филмски теоретичар Кирил Разлогов, који је учествовао у гласању.

У интервјуу за "Глас Русије" он је напоменуо да је Никита Михалков већ добио "Оскара" 1994. године. Тада је Златну статуету добио његов филм "Варљиво сунце". Послије скоро 20 година режисер је снимио наставак филмске епопеје о судбини совјетског високог официра Сергеја Котова, који се сада одвија у контексту догађаја Другог свјетског рата.

"Писао сам о том филму – о првом и другом дијелу. За разлику од многих мојих колега, сматрам да је први дио невјероватно занимљив и смио. Управо својом смјелошћу он је нервирао околину. А у другом дијелу режисер прелази на пантеистичко виђење свијета које је више одговарало критици и публици. Зато су одзиви били позитивнији према `Цитедали` него према `Предочекивању`. Дјело је достојно, али за разлику од других филмова Никите Михалкова није срачунато на то да се свима допадне", каже Разлогов.

Према његовом мишљењу, поновно гласање ће довести до истих резултата, само ће чланови комисије бити још иритиранији тиме што на њих врше притисак и број људи који подржавају "Цитаделу" ће се увећати.



Оставите одговор