Арктик: Никада мање леда!

На Арктику никад није било мање леда, а задња истраживања показују да је пробијен рекорд и из 2007. године, када је забиљежено убједљиво најмањи љетни волумен леда на Арктику. Ледени покривач на Арктику брже се отапа него што се обнавља и процјењује се да би драстичне климатске промјене у наредних неколико деценија могли у потпуности […]

уторак, септембар 6, 2011 / 17:22

На Арктику никад није било мање леда, а задња истраживања показују да је пробијен рекорд и из 2007. године, када је забиљежено убједљиво најмањи љетни волумен леда на Арктику.

Ледени покривач на Арктику брже се отапа него што се обнавља и процјењује се да би драстичне климатске промјене у наредних неколико деценија могли у потпуности отопити тамошњи лед.

"Тренд у задње 32 године заиста нас забрињава", изјавио је шеф истраживања Алекс Швајгер, који је прегледом сателитских снимака Арктика утврдио да тамо никад није било мање леда.

Сезона топљења леда траје још двије седмице, а о отапању најбоље говоре бројке: под ледом је прошле године било 4,6 милиона квадратних километара, док је почетком седамдесетих прошлог вијека ледом било покривено чак седам милиона арктичких километара квадратних – наводи Ројтерс.



Оставите одговор