Петреус положио заклетву на положају новог шефа ЦИА

Пензионисани генерал војске САД Дејвид Петреус положио је данас заклетву на положају новог шефа Централне обавјештајене агенције (ЦИА). Он је преузео дужност у вријеме када су активности шпијунске агенције и војске постале преплетене у оквиру борбе против исламистичких милитаната. Петреус, који је током 37-годишње војне каријере стекао углед најбољег америчког официра, положио је заклетву на […]

уторак, септембар 6, 2011 / 17:48

Пензионисани генерал војске САД Дејвид Петреус положио је данас заклетву на положају новог шефа Централне обавјештајене агенције (ЦИА).

Он је преузео дужност у вријеме када су активности шпијунске агенције и војске постале преплетене у оквиру борбе против исламистичких милитаната.

Петреус, који је током 37-годишње војне каријере стекао углед најбољег америчког официра, положио је заклетву на церемонији у Бијелој кући, коју је предводио потпредсједник САД Џозеф Бајден.

Предсједник Барак Обама одабрао је Пертеуса за новог шефа ЦИА у оквиру великих реформи у тиму за националну безбједност. Леон Панета премјештен је са позиције првог човјека ЦИА на функцију министра одбране, гдје је наслиједио Роберта Гејтса, који је пензионисан.

Петреусу се приписују заслуге за преокрет у рату у Ираку и ревизију Обамине стратегије Авганистану, која је довела до потискивања талибана у дефанзиву и поставила темеље за повлачење америчке војске из ове земље.

Петреус (58) је на први радни дан на челу ЦИА дошао у цивилном пословном одијелу, док је на церемонији пензионисања из војске прошле седмице посљедњи пут носио униформу.Оставите одговор