Зелик: Не очекујем нову рецесију али несигурност је присутна

Глобална економија вјероватно неће пасти назад у рецесију, али ризици постоје, рекао је данас предсједник Свјетске банке Роберт Зелик. "Не вјерујем да ће Сједињене Америчке Државе и свијет поново клизнути у рецесију, али присутан је висок степен несигурности", рекао је Зелик новинарима у Сингапуру. Он је додао да ће САД, вјероватно, проћи кроз период успореног […]

уторак, 6 септембра, 2011 / 16:57

Глобална економија вјероватно неће пасти назад у рецесију, али ризици постоје, рекао је данас предсједник Свјетске банке Роберт Зелик.

"Не вјерујем да ће Сједињене Америчке Државе и свијет поново клизнути у рецесију, али присутан је висок степен несигурности", рекао је Зелик новинарима у Сингапуру.

Он је додао да ће САД, вјероватно, проћи кроз период успореног раста с високом незапосленошћу.

Зелик је ово рекао поводом оцјене сингапурског министра финансија Тармана Шанмугаратнама, који је и предсједавајући кључног одбора Међународног монетарног фонда, да је свјетска привреда вјероватно у рецесији с обзиром на снажно успоравање раста у САД и Европи.

Зелик сугерише Европској унији да размотри ближу сарадњу у подручју фискалне политике како би се ријешили проблеми са којима се суочавају њене чланице.

"Једна од могућности је продубљивање фискалне уније", рекао је Зелик и додао да проведене мјере, као што је стварање европског фонда за финансијску стабилност и куповина обвезница од стране Европске централне банке могу само купити вријеме Унији за рјешавање проблема с којима се суочава.