Викиликс: СБиХ и ХДЗ1990 оборили априлски пакет предизборним махинацијама

Странка за БиХ и новоформирани ХДЗ 1990 оборили су априлски пакет уставних промјена 2006. године предизборним махинацијама, поткупљивањем и подмићивањем, објавио је сајт "Викиликс" из депеша које је потписао амрички амбасадор Даглас Меклхејни. Меклхејни је навео да су ове двије партије, радећи заједно, врло вјероватно купиле подршку тиме што су дале одређене материјалне подстицаје, како […]

субота, септембар 3, 2011 / 10:21

Странка за БиХ и новоформирани ХДЗ 1990 оборили су априлски пакет уставних промјена 2006. године предизборним махинацијама, поткупљивањем и подмићивањем, објавио је сајт "Викиликс" из депеша које је потписао амрички амбасадор Даглас Меклхејни.

Меклхејни је навео да су ове двије партије, радећи заједно, врло вјероватно купиле подршку тиме што су дале одређене материјалне подстицаје, како би обезбиједиле потребна два гласа којима би, уз своје гласове, блокирале пакет, преносе "Независне новине".

Према његовом мишљењу, мотиви да ове двије партије одбију априлски пакет су неутажива глад за влашћу лидера Странке за БиХ Хариса Силајџића и освета Боже Љубића и Мартина Рагужа, главних заговарача стварања новог ХДЗ-а, "аутократи" Драгану Човићу, лидеру ХДЗ БиХ, за којег Меклхејни каже да је 2005. године на страначким изборима за предсједника ХДЗ-а побиједио Љубића "највјероватније захваљујући изборним манипулацијама".

Он је појаснио да је помоћник министра цивилних послова Сафета Халиловића из Странке за БиХ Златко Хаџидедић координисао удружене напоре Странке за БиХ, ХДЗ 1990 и различитих радикалних елемената те да је своје напоре и новац фокусирао на добијање два додатна гласа против пакета које је нашао не међу Србима, него међу Бошњацима.

"Многи овдје вјерују да је барем један од два бошњачка гласа буквално купљен и плаћен од стране Странке за БиХ. Око 48 сати прије, али и током дебате, Мехмед Жилић, пребјег из СДА, чинио се човјеком спремним да буде тај који ће гласати тако ако му плате", пише Меклхејни.

Други кључни елемент за пад пакета Меклхејни види у Католичкој цркви и кардиналу Винку Пуљићу, за које он каже да су директно утицали на формирање ХДЗ 1990, окретање против Човића и одбацивање пакета. За ХДЗ 1990 и Странку за БиХ овај амерички дипломата каже да су кроз подмићивање и уз подршку Католичке цркве водили кампању "спржене земље" да сруше амандмане и купе велику медијску заступљеност.

Меклхејни пише да је априлски пакет требало само да буде "прва фаза" уставних промјена, иза које би дошло до "преиспитивања" ентитетских структура власти.



Оставите одговор