Зукорлић VS Бакир 2: Сахранићеш харизму свог бабе

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији напао је Бакира Изетбеговића да је добио улогу да покопа историјску харизму свога оца, покојног Алије Изетбеговића. Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић оштро је критиковао Бакира Изетбеговића поручивши да је члан предсједништва БиХ из реда бошњачког народа, свјесно или несвјесно, добио улогу да покопа историјску харизму […]

недеља, септембар 25, 2011 / 09:21

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији напао је Бакира Изетбеговића да је добио улогу да покопа историјску харизму свога оца, покојног Алије Изетбеговића.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић оштро је критиковао Бакира Изетбеговића поручивши да је члан предсједништва БиХ из реда бошњачког народа, свјесно или несвјесно, добио улогу да покопа историјску харизму свога оца, покојног Алије Изетбеговића.

"Не постоји никаква идеологија, нити медијска хајка која може покопати ту харизму. То, очито, једино може учинити онај ко носи његово презиме и ко, како каже, личи на свога бабу (оца)", рекао је Зукорлић у интервјуу сарајевском "Дневном авазу".

Муфтија је оптужио Изетбеговића млађег да се сам "упрегао у коло београдске политике", што, како каже, може имати катастрофалне последице и по Муслимане у цјелини.

Реагујући на интервју Изетбеговића сарајевској Федералној телевизији у коме је он рекао да Зукорлић води политику конфликта, муфтија сматра "жалосним" то да члан Предсједништва БиХ и Београд "шаљу идентичне поруке Бошњацима Рашке".

"Ако сам у прилици да бирам између конфликта и слободе, ја ћу изабрати конфликт. Чак се поносим што сам у конфликту са свима с којима данас јесам у конфликту", поручио је муфтија додавши да је наводна конфликтност као појава у Рашкој заправо једини преостали доказ да "Рашка није потопљен и да Муслимани овде нису поражени".

Зукорлић сматра да је последњих неколико сусрета српског предсједника Бориса Тадића с Бакиром Изетбеговићем "дало велике резултате".

"Они су, очигледно, нашли заједнички интерес и заједничког непријатеља. Нема дилеме да играју на истој страни", рекао је муфтија који, међутим, сматра да Изетбеговић нема моралног кредибилитета да говори о конфликтима, нити да било кога позива на "превазилажење конфликта".

"Не разумем Изетбеговићеве поруке, осим на начин да он и њему слични доживљавају нас у Рашкау као проблем у покушају да отворе нову страницу са Београдом. Али, не на начин да Бошњаци имају права као и други народи, већ да се ‘све заборави’, да Бошњаци остану подређени и да се игра по правилима Београда", казао је муфтија.

Зукорлић је рекао да Изетбеговић прецјењује себе и свој значај, али и значај његове евентуалне подршке Бошњацима Рашке.

"Ово што ми радимо данас није само санџачка активност. Ово је свебошњачка активност. Мислим да је ово што ми чинимо тако добро препознато међу Бошњацима у Босни да ће врло брзо доћи време када ће политичари који дају изјаве попут Изетбеговића потпуно изгубити подршку у своме народу", поручио је Зукорлић.Оставите одговор