Зоран Б. Јанковић: Зашто СДА не жели БиХ?

БиХ је кроз разне историјске оквире функционисала као мултиконфесионална заједница све до побједе СДА на првим вишестраначким изборима.

четвртак, фебруар 13, 2020 / 21:33

Од Тврткове краљевине, форме која се не може звати државом у модерном смислу, преко Отоманске окупације (у чијем периоду се савремена Европа након Вестфалског мира конституисана као заједница суверених држава и 1848. се сматра настанком модерног схватања државе и почетка њеног развоја), преко Аустроугарске анексије и окупације, затим неколико бановина у оквиру КСХС и Краљевине Југославије, па све до конституисања Авнојске БиХ и њеног федералног статуса у СФРЈ, она је била заједница различитих религијских и етнорелигијских група и народа.

Осим у доба великих ратова тај живот је упућивао и наслањао једне на друге. Идеја унитаризма експлодирала је 1992. но њени коријени сежу у ране седамдесете, Исламску декларацију Алије Изетбеговића, ране осамдесете и "иранске" идеје о потреби стварања посебног положаја муслимана У БиХ под младомуслиманском Изетбеговићевом групом, до коначног откривања карата 1992. што је БиХ одвело у грађански рат.

Темељна Алијина мисао, на којој гради своју политику и која му је покретачко националистичко гориво, јесте замишљено право муслимана/Бошњака на БиХ, која у његовој глави јесте рефлексија паралела Хрватска,/Хрвати и Србија/Срби.

Занемарујући чињеницу вишевијековне условљености босанске функционалности, он је идеју БиХ/Бошњаци, Срби, Хрвати по сваку цијену желио претворити у идеју БиХ/Бошњаци, еквивалентно горе поменутим паралелама. Политику СДА и њеног творца данас проводи Изетбеговић млађи, и суштина те политике је деконструкција БиХ по сваку цијену, само како би се остварила исламска република на било којем проценту територије, а што међународна заједница тренутно не дозвољава.

Било би интересантно истражити колико је заиста политика "независна РС" или политика "трећег ентитета" политика Срба и Хрвата, а колико је чиста рефлексија на историјско патолошку унитаристичку агресију СДА на основне принципе консоцијације и демократске стандарде.

Дакле, главни рушитељ БиХ је СДА већ три деценије, ако буду упорни можда ће и успјети.10 КОМЕНТАРА

 1. Народ је на изборима изабрао своје представнике, били у позицији или опозицији. Народ очекује конкретне и одговорне потезе. НСРС треба да донесе одлуке о повлачењу из свих заједничких органа, формирању својих који су били заједнички. Било би добро када би и Хрвати у својим већинским кантонима то урадили. Након тога бошњацима понудити унију три ентитета. Ако неће хвала лијепо довиђења.
  Да ли ће ући у рат након тога? Можда и би али нема ништа од тога.
  Све остало, декларацје, референдуми… окачите мачку о реп.

 2. Тачкице,

  твој приједлог има смисла само ако данашња посебна сједница донесе закључак да се за најдаље два мјесеца одржи ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, па на основу ДЕКЛАРАЦИЈЕ донесене на Сабору крену преговори у будућим односима у дејтонској БиХ.

  Иначе, свесрски Сабор је императив српског народа у Републици Српској, ко год каже другачије лаже због личних и партијских интереса, или је душман српском роду, све ширећи лажни патриотизам, а у ствари радећи за менторе који су нажалост у већини на страни екстремног дијела бошњачке политичке, вјерске и „интелектуалне “ елите, односно, на страни доказаних непријатеља српском народу у БиХ..

  Сабор је српско рјешење,ако то не виде Додик, Шаровић и Бореновић као три водећа политичара, онда имамо велики и непремостив проблем.

  Значи, Сабор се хитно мора одржати, њега треба припремити струка састављена од представника АНУРСА, СЕНАТА, ВЛАДЕ, ОСТАЛИХ ИНСТИТУЦИЈА, ЦРКВЕ, УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА ОД ПОСЕБНОГ ДРУШТВЕНОГ ЗНАЧАЈА И ПРЕДСТАВНИКА СРПСКИХ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ПАРТИЈА.

  Е после, кад се Сабор добро примреми од највеће српке памети и доказаних патриота да се симболично одржи у Палама, граду гдје се први пут српски народ усаборио и гдје је настала Република Српска.

  На САБОРУ треба прво да се федералцима и странцима пошаљу јасне поруке мира и позив на сарадњу у корист општег добра, односно позив на сарадњу и очување дејтонске БиХ, после тога да се на Сабору искажу искрене ријечи поштовања другим и другачијим у Српској, те да гаранција свим грађанима Српске да ћемо бити једнаки пред Богом и Законом.

  После јасних и недвосмислених порука мира и позива на сарадњу, на Сабору треба да се донесе обавезујућа ДЕКЛАРАЦИЈА О РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЗА 21 ВИЈЕК, све као одговор БРЕМЕНУ ВРЕМЕНА, па онда да се на основу инструкција иде са елитним тимом на преговоре о будућим односима у дејтонској БиХ.

  Да се преговара, макар то значило и сигурну Републику Српску у ДЕЈТОН 2, или самосталност Републике Српске ако други неће да поштују међународни споразум овјерен у УН и гарантован од највећих сила у свијету.

  Све остало је егзибиција и политиканство,односно, губљење времена и наставак агоније која у коначници води до још већих подјела у српском корпусу, те најдаље за десетак година Републику Српску у нестанак, тачка.

  П.С. Нека ми опросте сви они који су у заблуди да се овдје може изградити грађанска држава са једном владом и једним предсједником, то моји драги и поштовани бошњаци и остали који тако мислите не може постићи чак ни Никола Лазаревић, хуманиста и доказано највећи пријатељ свим нашим народима и свим нашим грађанима.

  Ја бих волио да је могуће, али историја је неумољива, сваки такав експеримент би за најдаље пар деценија довео до нове крви, да је то могло, урадили би то у Белгији и Швајцарској, као и многим другим земљама гдје право на земљу располажу два, или више народа.

  Значи, ја сам за оно што се може, а можемо се ове године договорити и за десет година сложног рада у ДЕЈТОНСКОЈ БИХ 2 живјети као господа, можемо тада вратити нашу дјецу, те живјети у овој прелијепој прађедовској земљи, негдје заједно, негдје, једни поред других, али увијек сложно уз дужно поштовање и заштиту других, поготово у општинама Српске и Федерације гдје су други мањина.

 3. У најмању руку на овој скупштини требало је донијети одлуке о враћању свих одузетих надлежности. Али хајде да видимо шта ће бити од ових за мјесец дана.
  Што се рата тиче нипошто узимати оружје у руке. Донијети одлуке па ако балије крену изаћи на улице сви, као у црној гори, само са заставама. Шта ће? Заузети институције око којих ће бити пар стотина хиљада људи? Побити пар стотина хиљада људи? Само их пустити нека крену и мирно и масовно дочекати. То би био песправни и терористички потез којим би дефинитивно оснажили темеље независне РС.

 4. Тачкице,

  док ти ботујеш, ја пишем о рјешењима у дејтонској БиХ, све промишљајући о тренутној ситуацији у свијету, регији, констелацији односа и ономе што свијет може, а што сигурно неће прихватити као рјешење за БиХ, значи, ја тачкице размишљам по Републику Српску и по српски народ о изводљивом рјешењу.

  Ти импровизујеш под разним никовима, све да би оправдао политикансто, жао ми те је, паметан си човјек, тачка.

 5. A i ti si pamet izgleda jeo kutlačom.
  Čovjek je rekao ono što bi potpisalo 99% Srba u RS osim naravno MeHtića,Borenovića,Šarovića,Crnatka i tebe.
  Da su Hrvati ,Slovenci i Šiptari kalkulisali i špekulisali šta će biti ako bude ,i danas bi postojala Jugoslavija ( samo vjerovatno ne Socijalistička) ali svakako kao članica EU-e a i Nato-a.
  Ali možemo naravno voditi i politiku AV-a i tebe po principu “ kada dobiješ šamar okreni i drugi obraz “ ….možda se neprijatelj umori ili sažali .
  Dok okruženje javno i otvoreno prijeti i zvecka oružjem od balinčeta u obdaništu pa do muftije i „člana predsjednistva“ mi ćemo davati ( zaboga) samo umjerene izjave i usvajati zaključke.
  ZAMISLITE DA ŠIPTARIMA NA KOSOVU UKINETE GRB ZASTAVU I HIMNU :-)))
  Ili hrvatima
  Ili bilo kome drugom…
  Samo sreća pa su i Bosanski Kurdi prilično glupi pa „s neba pa u rebra“
  Da imamo inteligentnog protivnika nebismo ni shvatili kada smo ostali bez RS .
  Ovako je ipak sreća da se još držimo .
  Na tome veliko hvala Predstavnicima Bosanskih Kurda u Saray evu na njihovim ( bumerang) potezima.

Оставите одговор