Прешећерено, да квари зубе: Сјеверна Македонија чланица Сјеверноатланског пакта од марта

Сјеверна Македонија у марту постаје пуноправна чланица НАТО, најавила је данас министарка одбране Радмила Шекеринска.

четвртак, 13 фебруара, 2020 / 17:53

Она је у интервјуу Телевизији Телма рекла да Влада у Скопљу очекује да Шпанија, као посљедња чланица НАТО почетком марта ратификује Протокол о приступању Сјеверне Македоније Алијанси и истакла да то "потвђује добра вијест" коју је добила.

"Очекујемо да Шпанија заврши процедуру у првој половини марта. Данашња добра вијест потврђује то. Постало је јасно да ће Шпанија урадити све да убрза процедуре које уобичајено у њиховом случају трају дуже вријеме", рекла је Шекеринска у интервјуу који је вођен у Бриселу, гдје је учествовала на састанку минстара одбране земаља НАТО.

Министарка одбране Сјеверне Македоније је истакла да и министар одбране и министар спољних послова Шпаније у контининутету шаљу поруке да ће та земља "минимизирати" вријеме које је потребно за ратификацију.

"Чланстство Сјеверне Македоније у НАТО је важно за нас, али је важно и за Алијансу… Да нема дилеме, постајемо пуноправна чланица НАТО у мјесецу марту", рекла је Шекеринска.

Парламент Сјеверне Македоније је у уторак 11. фебруара, неколико дана прије распуштања због априлских избора, ратификовао Сјеверноатлантски споразум о притупању НАТО са одложеним дејством, прије коначне формалне одлуке Алијансе.

То је урађено да вишемјесечна пауза у раду парламента због избора не би одложила пуноправно чланство земље у НАТО, када и посљедња земља чланица – Шпанија ратификује протокол о приступању Сјеверне Македоније Алијанси.

Сјеверна Македонија је поступак прикључења НАТО почела у другој половини 2018, пошто је 12. јула те године на самиту Алијансе у Бриселу добила позив да постане чланица најмоћнијег војно-политичког савеза на свијету.

Протокол о приступању Сјеверне Македоније НАТО потписан је у сједишту Алијансе у Бриселу у фебруару 2019. и до сада га је ратификовало 28 држава и остаје само још Шпанија.