Зи и против Шенгена!

Приједлог Европске комисије о заједничкој европској стратегији о питању миграције и азила, који, између осталог, предвиђа и механизам за координисано и привремено увођење граничних контрола унутар шенгенског простора, изазвао је жестоку политичку дебату у ЕУ. У једном су сви сагласни: "Шенген", који подразумијева слободно кретање људи, једно је од највећих достигнућа ЕУ и мора се […]

среда, мај 11, 2011 / 11:35

Приједлог Европске комисије о заједничкој европској стратегији о питању миграције и азила, који, између осталог, предвиђа и механизам за координисано и привремено увођење граничних контрола унутар шенгенског простора, изазвао је жестоку политичку дебату у ЕУ.

У једном су сви сагласни: "Шенген", који подразумијева слободно кретање људи, једно је од највећих достигнућа ЕУ и мора се сачувати. Међутим, о поводу и начину измјене шенгенских правила мишљења су различита.

За предсједника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза отварање граница међу државама и слободно кретање грађана представљају велики цивилизацијски напредак. "Слобода кретања је за Европу исто што и темељ за зграду. Уколико то уклоните, цијела конструкција се доводи у питање", рекао је Барозо.

Истовремено, предсједник Европске комисије указује и на слабости у шенгенским прописима и позива на хитно јачање управљања унутрашњим и спољним границама ЕУ, као и на бољу координацију, солидарност и одговорност међу државама чланицама.

"Ако не ојачамо постојећи механизам, земље чланице ће наставити да дјелују појединачно. Популизам, екстремизам и ксенофобија добиће могућност да доведу у питање европске законе у овој области. Зато је најбољи начин да се Шенген заштити у јачању правила његовог провођења", указује Барозо.

И док Европска комисија, као предлагач измјена у шенгенском систему, наглашава да увођење граничних контрола није жељени развој догађаја у Европи ни сада нити у будуће, и да ће то бити апсолутно посљедњи избор у екстремним околностима, већина европских парламентараца противи се увођењу новог контролног механизма унутар европских граница и преиспитује оправданост оваквог потеза Комисије.

Предсједник Алијансе либерала и демократа у Европском парламенту Гај Верховстат оцјењује да је у питању "пинг-понг игра" двије владе – Италије и Француске, односно Берлусконија и Саркозија, а све преко леђа избјеглица, које су у невољи.

"Та игра је погубна за Шенген, али и за ЕУ. Увођење граничних контрола супротставља се основиним принципима ЕУ", сматра Верховстат.

И предсједник групе социјалдемократа Мартин Шулц сматра да таквим потезом Европска комисија попушта под притиском сукоба који су иницирале Италија и Француска због миграната из сјеверене Африке, наглашавајући да се на тај начин не бране грађани ЕУ, већ губи европски дух.

Дебата представника Европске комисије и Европског парламента о томе да ли би нови прописи о могућности увођења граничних контрола били попуштање под притиском или питање потребне ефикасности, корак уназад или одговор за изазове будућности, јачање или рушење европских слобода, није протекли и без помињања западног Балкана – преноси "Дојче веле".

Европски парламентарци, критикујући разлоге за приједлог Европске комисије, нагласили су да 27 000 миграната са сјевера Африке не представљају кризу каква је била она током ратова у БиХ и на Косову, када су стотине хиљада избјеглица прихваћене, без, како кажу, посљедица за земље чланице и слободу кретања.Оставите одговор