САД: Берза расте трећи дан

На Вол Стриту јуче су цијене дионица порасле трећи дан заредом, захваљујући преузимањима на корпоративној сцени и добрим макроекономским подацима који указују на јачање свјетске привреде. Дју Џонс индекс ојачао је 75 бодова, или 0,60 одсто, на 12.760 бодова, док је С&П 500 порастао 0,81 одсто, на 1.357 бодова, а Насдак индекс 1,01 одсто, на […]

среда, 11 маја, 2011 / 11:42

На Вол Стриту јуче су цијене дионица порасле трећи дан заредом, захваљујући преузимањима на корпоративној сцени и добрим макроекономским подацима који указују на јачање свјетске привреде.

Дју Џонс индекс ојачао је 75 бодова, или 0,60 одсто, на 12.760 бодова, док је С&П 500 порастао 0,81 одсто, на 1.357 бодова, а Насдак индекс 1,01 одсто, на 2.871 бод.

Улагаче је јуче орасположила вијест да Мајкрософт нуди 8,5 милијарди долара за преузимање интернетског телефонског сервиса Скајп.

С обзиром да неки аналитичари Мајкрософтову понуду сматрају превисоком, цијена дионице највеће свјетске софтверске компаније ослабила је 0,6 одсто.

С друге стране, цијена дионице еБеја, који има удјел у Скајпу, порасла је 2,5 одсто.

Позитивно су на тржиште јуче дјеловали и подаци из Кине, гдје је у априлу извоз достигао рекордан ниво, при чему је трговински вишак скочио на 11,4 милијарде долара, четири пута више него што се очекивало. То показује да друга по величини свјетска привреда стабилно расте, те да је потражња у свијету и даље снажна.

Улагаче је охрабрио и опоравак цијена сировина, након оштрог пада прошле седмице.

Међу губитницима се јуче нашао Волт дизни. Цијена дионице пала је 2,8 одсто, након што је та компанија извијестила о слабијим него што се очекивало кварталним пословним резултатима.

Највећи добитник био је услужни сектор. С&П индекс тог сектора ојачао је 1,3 одсто, што показује да се улагачи окрећу дефанзивним секторима, јер нису сигурни у могућност даљег раста тржишта.

На опрез улагача указује и мршав обим трговања. На Вол Стриту, Америкен шток ексчејнџу и Насдаки власника је јуче замијенило 6,6 милијарди дионица, док просјечан дневни обим у овој години износи 7,7 милијарди.

Притом је однос између дионица које су добиле и оних које су изгубиле на вриједности износио четири напрема један, преноси Лимун хр.Оставите одговор