Жељка иде у Нови Сад на обиљежавање етничког чишћења Срба из Хрватске

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће у Новом Саду обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја", планираном за четвртак.

среда, август 3, 2022 / 14:15

Цвијановићева ће овом догађају присуствовати у 20.00 часова на новосадском Тргу слободе, најављено је из кабинета предсједника Српске.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.Оставите одговор