Ипак дошла: Пелоси са маском поручила да неће напустити Тајван

Предсједавајућа Представничког дома Сједињених Држава Ненси Пелоси изјавила је на заједничкој конференцији за штампу са тајванском предсједницом Тсаи Инг-вен да жели да "недвосмислено јасно" стави до знања да САД неће напустити Тајван.

среда, 3 августа, 2022 / 09:04

Ненси Пелоси је изјавила да је делегација САД дошла на Тајван да "недвосмислено стави до знања да нећемо одустати од наше посвећености Тајвану и поносни смо на наше трајно пријатељство".

– Сада више него икад, америчка солидарност са Тајваном је кључна и то је порука коју данас овде доносимо. Радујем се што ћу ову награду изложити у кабинету предсједника или је носити тамо, на Капитолу као симбол нашег драгоценог пријатељства – рекла је Пелосијева након што је примила највећу цивилну почаст Тајвана.

Пелосијева је навела да САД желе да Тајван "увијек има слободу и сигурност" и да "неће одустати од тога".

– Иако поштујемо политику једне Кине, наша солидарност са Тајваном је важнија него икад – рекла је Пелосијева.

Наводи да "САД подржавају статус кво и да не желе да се ништа догоди Тајвану силом".

У међувремену, како преноси Ројтерс, тајванско министарство спољних послова саопштило је да je обавјештење Кине да авиони не би требало да улазе у воде у којима се одржава војна вјежба "провокација која изазива међународни поредак" и да ће Тајван остати у контакту са земљама укључујући САД како би се избјегла ескалација тензија.

Би-Би-Си наводи да је тајванска влада оштро осудила планове Кине за војне вјежбе на локацијама око острва, као одговор Пекинга на посјету Пелосијеве.

Тајванска војска навела је да су такве вјежбе "упад у територијални простор Тајвана" и да "представљају блокаду тајванског ваздушног и морског простора".

Кинеско министарство спољних послова је осудило долазак Ненси Пелоси, рекавши да озбиљно штети миру и стабилност у Тајванском мореузу.

У саопштењу објављеном непосредно након доласка Пелосијеве у Тајпеј, кинеско министарство спољних послова саопштило је да њена посјета озбиљно утиче на политичке односе Кине и САД, и да Пекинг улаже снажан протест Сједињеним Државама.

– Сврха војне операције је одлучна одбрана државног суверенитета и територијалне цјеловитости и одлучно спречавање спољног уплитања и сепаратистичких покушаја усмјерених према ‘независности Тајвана’ – рекао је портпарол кинеског министарства одбране Ву Кијан.Оставите одговор