За разлику од Зеленског: Словенија изразила захвалност за међународну помоћ (НАТО прије свега)

Због огромне штете изазване поплавама, Словенија је 6. августа 2023. затражила помоћ од ЕУ и НАТО. Оба механизма су одмах активирана. Поред помоћи кроз ове механизме, Словенија добија и билатералну помоћ од других земаља.

четвртак, 10 августа, 2023 / 09:09

Координацијом целокупне међународне помоћи управља Управа Републике Словеније за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама, која одржава сталну комуникацију са оба центра за координацију помоћи у Бриселу. Од данас, 9. августа 2023. године, помоћ словеначким екипама пружило је 134 члана међународних тимова из шест земаља са 46 машина, укључујући десет багера који првенствено рашчишћавају девастацију у Савињској долини. Шест хеликоптера са посадом и два мобилна моста такође су испоручене од стране земаља за решавање последица поплава.

Прве су им пружиле помоћ суседне Хрватска и Мађарска, које су помагале да се ојачају насипи дуж реке Муре како би се спречила даља катастрофа. Након активирања механизама ЕУ и НАТО, помоћ је стигла и из Немачке, Аустрије, Француске и Шпаније. Подршку су понудиле и Украјина, Чешка, Италија, Словачка, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија.Оставите одговор