Вулкани зауставили Ки-муна и Клинтонову

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун био је принуђен да путује 700 километара ноћним аутобусом до Буенос Ајреса на састанак са аргентинским лидерима, јер је његов лет, због пепела из чилеанског вулкана Пујехуе, преусмјерен за Кордобу. Да ствар буде гора, незгода се догодила баш на Банов рођендан. Бан је до сада највиши свјетски званичник чије […]

среда, јун 15, 2011 / 08:47

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун био је принуђен да путује 700 километара ноћним аутобусом до Буенос Ајреса на састанак са аргентинским лидерима, јер је његов лет, због пепела из чилеанског вулкана Пујехуе, преусмјерен за Кордобу.

Да ствар буде гора, незгода се догодила баш на Банов рођендан.

Бан је до сада највиши свјетски званичник чије је активности омела ерупција вулкана у Андима, чији пепео већ другу недељу омета ваздушни саобраћај од Јужне Америке до Аустралије.

Због вулканског пепела, Бан није имао времена да измјени свој распоред пошто је његов лет усмјерен за Кордобу, па се током ноћи упутио у Буенос Ајрес аутобусом, пренео је АФП.

Бан, који је данас прославио 67. рођендан, добро је прошао на путу од 700 километара, на вријеме стигао на састанак с аргентинским лидерима и добио од њих подрску за други мандат на месту генералног секретара УН.

Истовремено, чудном случајношћу, ерупција вулкана Дуби у Еритреји, који је избацио пепео на висину од 15 километара, прекинула је афричку турнеју америчке државне секретарке Хилари Клинтон, која је данас боравила у Адис Абеби.Оставите одговор