Премијера Вивалдијеве изгубљене опере

На овогодишњем фестивалу барокне музике у Прагу биће премијерно изведена опера "L’Unione della Pace e di Marte" италијанског композитора Антонија Вивалдија коју је 284 године након првог и јединог извођења успео да реконструише један чешки стручњак. "Ријеч је о специфичном жанру барокне опере, краћем дијелу, познатом под називом ‘ла серената’, које је било компоновано за […]

среда, 15 јуна, 2011 / 08:13

На овогодишњем фестивалу барокне музике у Прагу биће премијерно изведена опера "L’Unione della Pace e di Marte" италијанског композитора Антонија Вивалдија коју је 284 године након првог и јединог извођења успео да реконструише један чешки стручњак.

"Ријеч је о специфичном жанру барокне опере, краћем дијелу, познатом под називом ‘ла серената’, које је било компоновано за посебне прилике", објаснио је за АФП чешки диригент, композитор и чембалиста Ондреј Мачек.

Вивалди (1678-1741) је компоновао ову оперу поводом рођења кћерки близнакиња француског краља Луја XV.
"Опера, коју је наручио француски амбасадор у Венецији, изведена је свега једном, средином септембра 1727., у дворишту цркве Мадоне дел’Орто у Венецији", казао је Мачек.

Либрето, са биљешкама о рођењу близнакиња у августу 1727. и тадашној политичкој ситуацији, сачуван је у миланској Националној библиотеци Браиденсе. Партитура је, међутим, у потпуности ишчезла и морала је да буде реконструисана на основу мелодија из других Вивалдијевих опера.

"Приликом првог читања либрета увидео сам да су ми многе пјесме познате", навео је Мачек који је 2008. открио и реконструисао другу, такође, изгубљену Вивалдијеву оперу "Аггрипо", премијерно изведену 1730.

"Будући да композитор није имао пуно времена да напише оперу, логично је било да употреби теме из других својих опера", објаснио је 39-годишњи стручњак за барокну музику, додавши да је то био чест и сасвим легитиман метод компоновања у то време, посебно у Италији.

Међународни ансамбл Хоф-Мусики, којим ће дириговати сам Мачек,извешће реконструисану оперу на Прашком барокном фестивалу који почиње 17. јуна и траје до 4. јула.Оставите одговор