Вучић: Убијени Срби нису терористи, али нема оправдања ни за убијеног шиптарског полицајца

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Срби убијени у Бањској у недјељу, 24. септембра, нису терористи, а да у потјери нису била само лица са Косова и Метохије већ и она специјелизована за борбу против Срба.

четвртак, септембар 28, 2023 / 07:08

"Убијени Срби за мене никада неће бити терористи, за мене нема оправдања ни за убиство полицајца", рекао је Вучић за РТС.

Он је навео да је Србија прогласила Дан жалости због свих страдалих тог дана, што је цивилизацијска одлука, а међународну заједницу је замолио да не притиска Београд када је ријеч о одлукама, додајући да они знају ко је крив за ситуацију у Бањској.

"Запрепастили смо се реакцијом Еулекса. Они су рекли да Еулекс не може да иде у акцију, кажу да је то била кординисана акција Кфора, Еулекса и косовсе полиције, знали су кога шаљу у акцију. Они су, одбијајући Еулекс, кренули да ликвидирају све Србе", додао је Вучић.

Према његовим ријечима, у спречавању Еулекса и потјери нису била само лица са Космета, већ специјализована лица за борбу против Срба, попут лица са прешевске територије, позната по кривичним дјелима у Србији.

"Ти и слични плаћеници били су у акцији. Добро обучени, не претерано храбри јер су тукли снајперима", каже председник.

Вучић је истакао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти систематски уништава српски народ на Косову и Метохији, гдје Срби пролазе кроз пакао, али да не зна шта је била идеја оних који су се окупили и ушли у сукоб са полицијом самопроглашеног Косова.

Сигуран је, каже, да су ишли да чувају своје куће и да се спреме за неке будуће нападе, наводећи да се људи годинама спремају на отпор и да то не крију, те апеловао на миран начин покушају да добију оно што им припада.

Он је навео да надлежни органи утврђују да ли се на снимку који је објавила Приштина налази Милан Радоичић, наводећи да се он никада није скривао и да ће одговорити позиву органа Србије.

"Он је на територији централне Србије. Није рањен, себе сматра борцем за слободу, али постоје ствари и питања на које ће морати да одговори", навео је Вучић.

Што се тиче захтјева који се чују у јавности да Војска Србије интервенише, Вучић је рекао да се мора покушати мирно рјешавати.

"Неко мора да га /Куртија/ натера да формира Заједницу српских општина, тада би сва полиција на северу била српска", закључио је Вучић.Оставите одговор