Пазите ви то: СЗО каже да нема преовлађујућег соја корона вируса

Специфичан доминантан сој вируса корона не постоји упркос порасту броја случајева ковида 19 широм свијета, изјавила је данас технички руководилац Свјетске здравствене организације за ковид 19 Марија Ван Керхове. Све у склопу припреме за хистерију у сезони грипа.

четвртак, септембар 28, 2023 / 12:00

"И даље имамо посла са омикроном и многим подваријантама", рекла је Ван Керхова на конференцији за новинаре. Она је додала да постоје три подваријанте короне које су у порасту, али да ниједна од њих није доминантна.

Ван Керхове је рекла да СЗО биљежи пораст броја случајева ковида 19 у свим дијеловима свијета, као и повећање броја хоспитализација и пацијената на јединицама интензивне његе, што је "забрињавајуће", али да нема знакова да је болест постала тежа.

СЗО је у децембру 2022. године саопштила да постоји више од 500 подваријанти омикрона, додајући да су створени услови за појаву нових сојева.

У свијету је до 27. септембра било укупно 770,7 милиона потврђених случајева ковида 19, укључујући 6,95 милиона са смртним исходом.Оставите одговор