Војеводство Србија у својству АП издваја паре за српски језик и писмо у региону

Фонд АП Војводине за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, обезбиједио је осам милиона динара /око 136.000 КМ/, за побољшање јавног информисања путем медија на српском језику и ћирилици на подручју земаља региона.

среда, август 3, 2022 / 15:27

Наведена средства добијаће се путем конкурса који ће бити отворен до 31. авуста, саопштено је на сајту Фонда.

Фонд наводи да је основни циљ тог конкурса подршка остваривању права српског народа у земљама региона, кад се ради о информисању на сопственом језику.

"Увођењем, побољшањем или проширењем програмских садржаја у медијима региона, допринеће се неговању сопствене културе и идентитета, развоју образовања, као и језичке културе", додају из Фонда.

Под земљама региона, прецизира Фонд, подразумијевају се Словенија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Румунија, Албанија и Мађарска.

Најмањи износ средстава који се може одобрити по медијском пројекту је 100.000 /око 1700 КМ/, а највећи, три милиона динара /око 52.000 КМ/.

У условима конкурса наведено је, да се на њега могу пријавити регистровани издавачи медија као и правна лица регистрована за аудио и видео продукцију.

Издавачи и правна лица морају имати потписан уговор или овјерену изјаву издавача медија, односно медија у којима ће програмски садржаји бити емитовани.

Посебно се наглашава да се медијски садржај мора креирати искључиво на српском језику и ћирилици.

Истовремено, предложени пројекат мора се реализовати путем медија чије је сједиште на територији државе из које конкурише његов предлагач.

Средства за реализацију поменутог конкурса обезбјеђена су у буџету АП Војводине за ову годину.

Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону,
основала је Скупштина Војводине, а сједиште му је у Новом Саду.Оставите одговор