Ако неће Здравко, хоће Дритан: Потписан уговор Црне Горе и СПЦ – и то темељни

Потписивањем Темељног уговора црногорске државе са Српском православном црквом /СПЦ/ шаље се порука мира и толеранције, а Црна Гора се окреће новим изазовима, поручио је премијер Дритан Абазовић.

среда, август 3, 2022 / 15:17

Абазовић је, након данашњег потписивања Темељног уговора са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем, рекао да му је част и задовољство што је доведен до краја процес који је предуго трајао.

"Вјерујем да смо данашњим чином ставили тачку на један изазов. Ја сам на то поносан. Част ми је и задовољство да питање које је дуго оптерећивало црногорско друштво данас затворимо на јако лијеп, примјерен и достојанствен начин, у складу са Уставом и законом", рекао је Абазовић.

Он је навео да је Влада Црне Горе одлучна да свим вјерским заједницама пружи потпуно идентична права, додајући да је задовољан ако се томе овим чином допринијело.

"Вјерујем да се на овај начин шаље порука мира и толеранције, и да се окреће нови лист, али и окреће новим изазовима који не фале у нашем друштву, а све са жељом да на крају градимо друштво правде и једнакост", навео је Абазовић.

Његова светост патријарх српски Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић потписали су данас у Подгорици Темељни уговор између Владе Црне Горе и СПЦ.

Уговор је потписан у присуству чланова Светог архијерејског Синода СПЦ: Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Његовог преосвештенства епископа сремског Василија, владике зворничко-тузланског Фотија, епископа милешевског Атанасија, будимљанско-никшићког Методија, захумско-херцеговачког Димитрија, као и секретара Светог архијерејског Синода архимандрита Нектарија.

У делегацији црногорске Владе били су минстри правде Марко Ковач, пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић, здравства Драгослав Шћекић, финансија Александар Дамјановић, савјетник премијера за медије Иво Шоћ.Оставите одговор