Влајки: Одложите референдум до 1. октобра

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сугерисао је парламенту Српске да до 1. октобра замрзне одлуку о расписивању републичког референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ да би РС показала одређену чврстину у односу на међународну заједницу. "Република Српска треба да покаже неку чврстину у односу на међународну заједницу у смислу да им се да одређни […]

среда, јун 1, 2011 / 11:21

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сугерисао је парламенту Српске да до 1. октобра замрзне одлуку о расписивању републичког референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ да би РС показала одређену чврстину у односу на међународну заједницу.

"Република Српска треба да покаже неку чврстину у односу на међународну заједницу у смислу да им се да одређни рок до када би требало да се покажу некакви конкретни резултати у вези са реформом правосуђа у БиХ", истакао је Влајки у обраћању народним посланицима.

Влајки је истакао да би, уколико реформа правосуђа у БиХ крене у добром правцу, онда око 1. октобра требало да буде одржана сједница Народне скупштине на којој би био резимиран пређени пут у тој реформи, након чега треба да одлучи да ли ће тај референдум укинути или ће га, ипак, одржати.

Током расправе о Приједлогу одлуке о стављању ван снаге одлуке о расписивању референдума у РС, која се одржава на иницијативу предсједника РС Милорада Додика, посланик СНСД-а Гордана Дукић позвала је посланике да подрже договор Додика и високог представника за спољну политику и безбједност Кетри Ештон о структуралном дијалогу за реформу правосуђа у БиХ.

Дукићева је критичаре приједлога одлуке о повлачењу одлуке о расписивању референдума упитала шта је алтернатива дијалогу и ко то у Српској прижељкује смјене, финанцијску блокаду и изолацију.

Шеф Посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица каже да СДС подржава дијалог РС са ЕУ о реформи правосуђа у БиХ, али не и повлачење одлуке о расписивању републичког референдума.

Посланик СДС-а Ненад Стевандић рекао је да ова странка није промијенила мишљење о потреби расписивања референдума и да не вјерује обећањима ЕУ о реформи правосуђа у БиХ која не дају никакву гаранцију.

"Договор великих и малих увијек обавезује само мале, док представници ЕУ у овом случају чак не морају више и да се јављају на телефон", сматра Стевандић.0 КОМЕНТАРА

 1. gogo, gogo, ko je priželjkivao smjene SDS-a?Ko ih je jedva dočekao i ko im je aplaudirao?
  Šta misliš, da vas smijene , zemlja se ne bi okretala oko sunca? Ne boj se, gogo, smjena nema jer ti šef nije odradio sve ono što je obećao.
  Ekonomski je uništio RS, to mu je bio glavni zadatak, i odradio ga je.
  Sledeći zadatak mu je stvaranje trećeg entiteta, onima koji su ga gađali plastičnim flašama, onima koji su vikali na utakmici:ubij Srbina.
  I, ubija nas natenane .Bijedom, sirotinjom, samovoljom i diktaturom…pljačkom, kriminalom, drskošću, lažima,nekulturom.
  Je li nas moglo zadesiti veće zlo od njega?

 2. „Дукићева је критичаре приједлога одлуке о повлачењу одлуке о расписивању референдума упитала шта је алтернатива дијалогу и ко то у Српској прижељкује смјене, финанцијску блокаду и изолацију.“

  Какве контрадикторности у једној реченици!? Значи, не ради се о дијалогу, већ о ултиматуму: „Ако не повучеш одлуку, смијенићемо те, блокираћемо ти рачуне у иностранству и увешћемо санкције Српској!“.

Оставите одговор