Јапанци потцијенили опасност од цунамија

Агенција за нуклеарну енергију УН саопштила је да је Јапан потцијенио опасност од цунамија који је погодио нуклеарку Фукушима након разорног земљотреса. Ипак, одговор и реаговања на нуклеарну кризу која је услиједила након земљотреса и цунамија 11. марта су узорни и за сваку похвалу. У извјештају Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ наводи се да […]

среда, јун 1, 2011 / 11:25

Агенција за нуклеарну енергију УН саопштила је да је Јапан потцијенио опасност од цунамија који је погодио нуклеарку Фукушима након разорног земљотреса.

Ипак, одговор и реаговања на нуклеарну кризу која је услиједила након земљотреса и цунамија 11. марта су узорни и за сваку похвалу.

У извјештају Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ наводи се да је био потребан јачи центар за ванредне ситуације у случају оваквних несрећа, преноси Би-Би-Си.

Нуклеарка Фукушима Даичи, која је тешко оштећена цунамијем, још увијек испушта радијацију.

Инспектори ИАЕА провели су седам дана у Јапану састављајући извјештај о нуклеарној кризи у Фукушими, који ће бити прослијеђен Влади Јапана.

Овај извјештај у цјелости ће бити поднесен на међувладином састанку ИАЕА у Бечу крајем мјесеца, чији је циљ унапријеђење нуклеарне безбједности широм свијета.

Тим УН предводио је главни британски експерт из области нуклеарне безбједности Мајк Вајтман, а у тиу су били и експерти из Француске, Русије, Кине и САД.

Инспектори су указали на кључни пропуст, који је и сам Јапан већ признао, а то је лоша процјена опасности од удара таласа у нуклеарку и искључења помоћних генератора нуклеарке.

Иако се главна линија расцјепа Земљине коре налази близу обале такозвани валобран око Фукушиме био је нижи од шест метара. Висина цунамија била је око 14 метара.

"Опасност од цунамија на неколико локација била је потцијењена“, наводи се у извјештају УН.

"Архитекте и оператори нуклеарке морају правилно да процијене и обезбједе заштиту од ризика свих природних опасностии непогода“, наводи се у извјештају.

У међувремену, због безбједности само 17 од 54 реактора у Јапану тренутно раде.

У извјештају се додаје да је неопходно стално праћење здравља и безбједности радника нуклеарки као и јавности.

У извјештају се наглашава важност независних регулатора у нуклеарној индустрији.

У Јапану је било критика јер је Агенција за нуклеарну безбједност у саставу Министарства индустрије, које промовише нуклеарну енергију.

Гоши Хосоно, помоћник премијера Наота кана, прихватио је извјештај и рекао да ће влада да размотри оквир нуклеарне регулативе.

Влада је позвала ИАЕА у Јапан да покаже да су научене лекције Фукушиме, наводи Би-Би-Си.

Више од 15 280 људи је погинуло, око 8 500 је нестало усљед разорног земљотреса 11. марта и цунамија који је услиједио.Оставите одговор