Влада Ефбиха не зарезује приједлоге Транспаренсија

Влада Федерације Босне и Херцеговине је донијела Уредбу о поступку пријема у радни однос у јавном сектору у ФБиХ (Уредба) са циљем да се при запошљавању предвиди поступак јавне конкуренције по угледу на државну службу.

уторак, март 12, 2019 / 14:17

Транспаренси интернешнел у БиХ (ТИ БиХ) је раније подржао настојања Владе ФБиХ да се уреде праксе запошљавања у цијелом јавном сектору како би се омогућио избор најбољих кандидата и стало на крај партијском и другим видовима коруптивног запошљавања.

Међутим, Уредба, према мишљењу ТИ БиХ, неће отклонити коруптивне ризике, нити ће осигурати избор најстручнијих кандидата у транспарентној процедури. Федерална влада није усвојила приједлоге ТИ БиХ да се у процесу селекције предност да писменом тестирању, а одбијена је и сугестија да се предвиди обавезан избор прворангираног кандидата. Усвојени пропис тако садржи озбиљне недостатке у погледу отклањања најчешћих коруптивних ризика, чиме разоткрива стварне намјере Владе ФБиХ која се очито само декларативно залаже за борбу против корупције.

ТИ БиХ јесте учествовао у раним консултацијским процесима у вези са израдом Уредбе, те су представници Владе ово често наводили у јавности, али напомињемо да ТИ БиХ није имао увид у коначну верзију документа која нам је предочена тек по њеном усвајању. И оваквим поступањем Влада ФБиХ је показала да не постоје озбиљне намјере да се цивилно друштво укључи у креирање јавних политика и прописа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *