Вишковић: Догађаји на Косову и Метохији су унапријед припремљен сценарио

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Београду да су посљедњи немили догађаји на Косову и Метохији свјесно инсценирани, како би се изазвала реакција институција Србије.

среда, септембар 22, 2021 / 13:22

Вишковић је нагласио да мудра политика предсједника Александра Вучића и његово искуство у политичком животу и раду нису дозволили да се оствари жељени сценарио.

"А њихов сценарио је био да изазову сукобе, условно речено ексцес и онда по ко зна који пут, да оптуже Србе. Кад се тако нешто ради Србима, с обје стране Дрине, онда у центрима моћи као да нестане струје", рекао је Вишковић новинарима у Београду.

Вишковић је истакао да у том случају нема коментара и реакције на такве догађаје.

"Да ми урадимо нешто десет пута безазленије од овог што раде нама, мислим да би се за један сат подигло пола Европе и пола свијета, да покушају дисциплиновати Србе", навео је Вишковић.

Он је напоменуо да је то нешто на шта су Срби већ навикли и са чим морају живјети и радити.

На Јарињу и Брњаку, административним прелазима између централне Србије и Косова и Метохије, саобраћај је трећи дан у прекиду након одлуке Приштине да забрани улазак у покрајину аутомобилима са српским регистарским таблицама.

Привремене власти у Приштини су у понедјељак, 20. септембра, упутиле на администартивне прелазе на сјеверу Косова и Метохије специјалне јединице полиције Росу, како би обезбиједиле почетак примјене мјере замјене српских регистарских таблица привременим, на које се плаћа такса од пет евра.

То је изазвало забринутост и узнемиреност код Срба и они су блокирали путеве који воде ка административним прелазима.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је јуче, након сједнице Савјета за националну безбједност, да Београд од Приштине тражи да хитно повуче јединице са сјевера Косова и Метохије, те одбацио приједлог представника Квинте за рјешење кризе јер, како је истакао, није ријеч о компромису већ о политици свршеног чина.Оставите одговор