Вишковић: Дебевец, Осмица и Суд БиХ би дали материјала Петру Кочићу за Нобелову награду

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће Влада Српске на сједници у петак, 22. децембра, посредством ресорног министарства, упутити захтјев да сви судски процеси вођени док су на функцијама били ухапшени предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец и директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Мехмед Османагић буду проглашени ништавним и враћени на поновна одлучивања.

среда, децембар 20, 2023 / 15:52

Након данашњег одгођеног рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Српске" Милошу Лукићу Вишковић је нагласио да је кључно питање колико је овај процес распаковао многе ствари у овој згради Суда БиХ.

Према његовим ријечима, очигледно је да је постојала спрега адвоката, предсједника Суда БиХ и ОБА.

Вишковић је истакао да Српска има право на то и да се то не односи само на предмете против припадника српског народа, којих је највећи број, него на све предмете, односно и оне против припадника бошњачког и хрватског народа.

"Ово је отворило ледени бријег који се почео незаустављиво топити и надам се да ће донијети добро цијелој БиХ како би се ријешили неуставних институција и тога да појединци у тим институцијама могу да раде шта хоће, а поготово да раде то за велики новац", рекао је Вишковић новинарима након данашњег рочишта у Сарајеву.

Он сматра да озбиљни медији треба да поставе питање шта треба да очекују грађани једне земље кад чују да је ухапшен предсједник Суда, директор ОБА, један од водећих адвоката, јер су намјештали пресуде.

Вишковић је нагласио да већина грађана не жели да живи у таквој земљи.

"Ако немате право на коректно и фер суђење, без обзира које дјело учинили, онда не треба да живите у таквој земљи. БиХ оваква каква је, не заслужује да опстане на оваквим принципима", поручио је Вишковић.

Вишковић је рекао да су се данас могле видјети нове сцене, небулозе и неутемељене оптужбе, те додао да би и писац Петар Кочић након овакве представе имао материјала за Нобелову награду.Оставите одговор