Викиликс: Исланд најурио агенте ФБИ

Влада Исланда избацила је из своје земље агенте америчког Федералног истражног бироа (ФБИ), који су дошли у Рејкјавíк како би истраживали активности Викликса, открио је портпарол Викиликса Кристин Храфнсон у интервјуу ТВ РУВ.

субота, 2 фебруара, 2013 / 15:51

Агенти ФБИ дошли су у Исланд приватним авионом. Слетjели су на аеродром у Реккјавику. Према мојим информацијама, које су врло поуздане, министар унутрашњих послова Огмундур Јонасон је врло бjесно реааговао када је обавијештен о њиховом доласку. Није могао да вјерује да су банули у Исланд на тај начин – рекао је Храфнсон.

Како је рекао, исландски министар одмах наредио америчким агентима да спакују своје торбе, врате се у авион и напусте Исланд.

– Знам да се о томе касније разговарало и у исландској влади и да је Исланд упутио протестну ноту САД – рекао је Храфнсон.

Министар унутрашњих послова Исланда потврдио је изјаву портпарола Викиликса.

Он је рекао да се инцидент догодио у августу 2011. године.

Агенти ФБИ дошли су у Исланд без најаве и затражили од исландске владе помоћ у својој истрази. Њихов захтјев је одбијен и њима је поручено да Исланд има властиту полицију која једина може вршити истраге на њиховој територији, рекао је министар.Оставите одговор