Васић: Рано говорити о државности Палестине и Косова

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је Срни да је рано говорити о државности Палестине и Косова, али ако неко мисли да није, онда треба да види како ће се то одразити на БиХ. Васић је поводом подршке коју је СДА изразила апликацији Палестине за пуноправно чланство у УН, истакао да Српска о питањима – […]

четвртак, октобар 13, 2011 / 23:46

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је Срни да је рано говорити о државности Палестине и Косова, али ако неко мисли да није, онда треба да види како ће се то одразити на БиХ.

Васић је поводом подршке коју је СДА изразила апликацији Палестине за пуноправно чланство у УН, истакао да Српска о питањима – Србије и Косова, те Израела и Палестине – говори на начин да поштује интересе Србије и интересе Израела.

"Чини ми се да СДА и други у овом случају не мисле довољно о интересима БиХ, ни онолико колико мисли Српска, јер Српској је најлакше да се подрже неки `догађаји` на терену који би ишли у њену корист. Међутим, ми говоримо из принципијелних међународних поставки", нагласио је Васић.

Васић је нагласио да би сви у БиХ који говоре о државама Палестини или Косову требало да мисле на интересе БиХ, јер се та питања могу одразити на БиХ.

"Сви народи, укључујући и Палестинце, имају права која припадају свима на земаљској кугли у демократском свијету, али се сва права морају рјешавати у одређеним процедурама и не на штету других народа или држава", истакао је Васић.

Према његовим ријечима, СДА, као и други у Сарајеву који се на тај начин играју овим случајем, ради против интереса БиХ, сада и на спољном плану, а већ одавно ради и на унутрашњем.

СДА је саопштила да подржава апликацију Палестине за пуноправно чланство у УН с обзиром на то да су БиХ и Палестинска управа 30. октобра 1992. године потписале споразум о успостављању дипломатских односа.

СДА наводи да дијели став комплетне међународне заједнице да рјешење блискоисточне кризе треба да буду двије равноправне сусједне државе – Израел и Палестина, које ће у будућности егзистирати и просперирати у миру и међусобном уважавању.Оставите одговор