Валисова БиХ парламентарцима: Склапајте контакте!

Чланови "Парламента за Европу", који чине 32 представника свих парламената из БиХ, састали су се данас у Бриселу са високим званичником ЕУ Мирославом Лајчаком, предсједником Комитета регија Мерцедес Бресо, те потпредсједником Европског парламента Дајаном Валис. Парламентарци из БиХ састали су се и са неким од чланова Европског парламента – Едуардом Куканом, Ханесом Свободом, Дорис Пак, […]

четвртак, мај 26, 2011 / 08:14

Чланови "Парламента за Европу", који чине 32 представника свих парламената из БиХ, састали су се данас у Бриселу са високим званичником ЕУ Мирославом Лајчаком, предсједником Комитета регија Мерцедес Бресо, те потпредсједником Европског парламента Дајаном Валис.

Парламентарци из БиХ састали су се и са неким од чланова Европског парламента – Едуардом Куканом, Ханесом Свободом, Дорис Пак, Јелком Кацином, Тањом Фајон.

Контакти у Комитету регија важни су јер посредством ове институције земља која није у ЕУ може користити неке од програма које имају чланице, јавља дописник Срне из Брисела.

Дајана Валис рекла је да је БиХ земља огромних потенцијала. Она је савјетовала члановима парламената у БиХ "да без устезања склапају контакте са члановима Европског парламента, јер ти контакти могу бити од користи" и истакла да је то "заметак мреже контакта између БиХ и ЕУ".

"Ваша земља подсјећа ме помало на Швајцарску, земљу неколико заједница. Ако то будете знали да искористите, биће то ваша улазна карта и снага у Европи", истакла је Валис, која у Европском парламенту представља пет милиона грађана британске покрајине Јоркшир.

Парламентарци из БиХ оцијенили су да је ниво упућености европских саговорника о БиХ различит, али да су примијетили да постоји велико интересовање за БиХ.

За неке чланове Парламентарне скупштине БиХ, ентитетских и кантоналних парламената, те Скупштине дистрикта Брчко, ово је била прва посјета европским институцијама и уједно прва посјета Европском парламенту.

Тродневну посјету Бриселу Парламентарног одбора за Европу организовао је ОХР.Оставите одговор