Барашин: Сарадња међу тужилаштвима успјешна

Главни тужилац БиХ Милорад Барашин оцијенио је да је сарадња тужилаштва у региону успјешна, али да може бити и успјешнија. Барашин је на Брионима, гдје је почела регионална конференција државних тужилаца, рекао да сматра да ће се та сарадња, послије овог скупа, подићи на много већи ниво. Главни федерални тужилац Здравко Кнежевић каже да ће […]

четвртак, мај 26, 2011 / 08:32

Главни тужилац БиХ Милорад Барашин оцијенио је да је сарадња тужилаштва у региону успјешна, али да може бити и успјешнија.

Барашин је на Брионима, гдје је почела регионална конференција државних тужилаца, рекао да сматра да ће се та сарадња, послије овог скупа, подићи на много већи ниво.

Главни федерални тужилац Здравко Кнежевић каже да ће основна тема ове конференције бити сарадња на регионалном нивоу и "постизање што бољих резултата у откривању и процесуирању ратних злочина".

Очекује се да ће на овој дводневној конференцији, која ће бити затворена за јавност, бити постигнут договор између државних тужилаштава о отклањању административних препрека, што би омогућило ефикаснији рад.

На скуп је стигао и главни хашки тужилац Серж Брамерц који је рекао да је ово веома добра прилика да се подијеле добра и лоша искуства, али и изразио жаљење због постојања на хиљаде неријешених случајева, од којих се већина односи на БиХ.

Брамерц је навео да, иако сви говоре о помирењу, за то треба неколико година и да ће без хапшења генерала Ратка Младића и Горана Хаџића бити тешко наставити.

"У протеклој години смо видјели да и даље постоји опасност од вођења паралелних истрага и да постоји проблем комуникације између правних институција земаља у региону. Ово је прилика да иза затворених врата расправимо ове, али и друге проблеме. Увјерен сам да без рјешавања злочина из прошлости није могуће говорити о помирењу", рекао је Брамерц.

На конференцији учествују делагације Државног тужилаштва Хрватске, Канцеларије тужилаштва Хашког суда, Тужилаштва Србије за ратне злочине, Тужилаштва БиХ, Врховног државног тужилаштва Црне Горе, Тужилаштва Федерације БиХ, Тужилаштва Републике Српске, те Тужилаштва Брчко дистрикта.

Конкретни закључци са ове конференције биће познати по њеном завршетку у петак, преносе хрватски медији.Оставите одговор