Грци – стоп стезању каиша

Испред грчког парламента у Атини данас се окупило око 15.000 људи, протестујући због нових мјера штедње, које је грчка влада најавила како би добила финансијску помоћ и смањила буџетски дефицит. Грци свих узраста окупили су се на Тргу Синтагма, а испред зграде парламента распоређена је полиција са опремом за разбијање демонстрација. Протест је организован преко […]

четвртак, мај 26, 2011 / 08:56

Испред грчког парламента у Атини данас се окупило око 15.000 људи, протестујући због нових мјера штедње, које је грчка влада најавила како би добила финансијску помоћ и смањила буџетски дефицит.

Грци свих узраста окупили су се на Тргу Синтагма, а испред зграде парламента распоређена је полиција са опремом за разбијање демонстрација.

Протест је организован преко друштвене мреже Фејсбук, а представља одговор на један од слогана шпанских демонстраната ове седмице, којим је Грчка позвана да се „пробуди” и протестује против „стезања каиша”, навела је агенција Ројтерс.

Више хиљада Шпанаца протестовало је широм земље против владиних мјера штедње, уочи локалних избора у недјељу, када су владајући социјалисти претрпели тежак пораз.

Грчка фејсбук група, названа „Љути на Синтагми”, окупила је за неколико дана више од 30.000 чланова, а скупови су, осим у Атини, организовани у Солуну и Патри.

Грчка влада је у понедјељак најавила неколико приватизација јавних предузећа и увођење додатних мјера штедње како би савладала кризу.Оставите одговор