Притисак на политичаре – Пољаци траже своја права

Неколико десетина хиљада Пољака затражило је јуче, на скуповима широм земље, повећање зарада и већу помоћ за незапослене, са циљем да изврше притисак на владу уочи јесењих избора. Лидер пољског синдиката „Солидарност” Пјотр Дуда саопштио је да је на улице изашло око 50.000 људи, иако полиција није потврдила такве процјене, пренијела је агенција Ројтерс. Влада […]

четвртак, мај 26, 2011 / 09:10

Неколико десетина хиљада Пољака затражило је јуче, на скуповима широм земље, повећање зарада и већу помоћ за незапослене, са циљем да изврше притисак на владу уочи јесењих избора.

Лидер пољског синдиката „Солидарност” Пјотр Дуда саопштио је да је на улице изашло око 50.000 људи, иако полиција није потврдила такве процјене, пренијела је агенција Ројтерс.

Влада премијера Доналда Туска смањила је ове године издавања како би смањила буџетски дефицит, а незапосленост у земљи је порасла на 12 одсто.

„Издавања за активну борбу против незапослености су скресана. Не видимо шансу за побољшање, па смо данас изашли на улице 16 градова. Присутно је било око 50.000 чланова синдиката и других људи”, рекао је Дуда пољским медијима.

Демонстранти су затражили повећање минималне зараде са садашњих 1.400 злота (око 500 долара) и смањење акциза на гориво.Оставите одговор