Усаглашен текст Закона о попису

Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ за усаглашавање текста Закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ јутрос је у Сарајеву усагласила текст овог закона. Комисија је усвојила техничке амандмане усвојене прије два дана у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ којима се одређују рокови за провођење пописа и објављивање резултата. У складу са […]

петак, фебруар 3, 2012 / 10:41

Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ за усаглашавање текста Закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ јутрос је у Сарајеву усагласила текст овог закона.

Комисија је усвојила техничке амандмане усвојене прије два дана у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ којима се одређују рокови за провођење пописа и објављивање резултата.

У складу са договором шесторице политичких лидера и одлуком Дома народа, из закона је брисан члан 48, којим је било предвиђено да се резултати о етничкој структури становништва пописа из 1991. године примјењују при формирању власти све до потпуне примјене Анекса 7 Дејтонског мировног споразума, односно до завршетка повратка избјеглих и расељених лица.

Усаглашавање текста закона било је неопходно будући да је Дом народа усвојио Закон о попису становништва у тексту који се разликује од текста усвојеног у Представничком дому.

О извјештају Комисије данас би требало да се изјасне оба парламентарна дома.
Усвајање Закона о попису становништва и провођење пописа у БиХ једни су од услова за наставак пута БиХ ка ЕУ.Оставите одговор