Aнонимуси оборили сајт СОКОЈ-а

– Хакери потписани као "Анонимуси” оборили су јутрос сајт Сокоја, организације музичких аутора Србије. Кад посјетиоци уђу на главну страну сајта затекне их бијели екран са поруком хакерске групе која почиње ријечима „Драги аутори и грађани Србије, добар дан, ми смо Сокојевићи”. У тексту се омаловажавајуће говори о пословању и дјеловању Сокоја, а на крају […]

петак, фебруар 3, 2012 / 11:09

– Хакери потписани као "Анонимуси” оборили су јутрос сајт Сокоја, организације музичких аутора Србије.

Кад посјетиоци уђу на главну страну сајта затекне их бијели екран са поруком хакерске групе која почиње ријечима „Драги аутори и грађани Србије, добар дан, ми смо Сокојевићи”.

У тексту се омаловажавајуће говори о пословању и дјеловању Сокоја, а на крају је порука: „Копирање је акт показивања љубави. Молимо вас да копирате и дијелите материјал са овог сајта. Ми спремамо храну. Ми разносимо ђубре. Ми радимо у фабрици. Ми чувамо миран сан. Ми смо легија! Ми не опраштамо! Ми не заборављамо! Ми смо Анонимуси”.

Осим главне стране сајта, остатак Сокојеве веб странице функционише.

Влада Србије је усвојила приједлог измјене Закона о ауторским правима којим се „музички динар” укида за занатлије, док ће осталима тај намет бити умањен три пута.

Средства од тога намета, на основу јединствене тарифе, прикупљају три организације за колективну заштиту: Сокој, Организације произвођача фонограма (ОФПС) и Организације за остваривање колективних права интерпретатора (Пи).

Уједињени региони Србије (УРС), предлагачи измјене Закона о ауторским правима, јуче су упутили примједбе на рад Комисије за ауторско и сродна права која је тарифу утврдила.

Лидер УРС Млађан Динкић је рекао да је тај покрет „предложио расформирање постојеће комисије која је прије неки дан утврдила свим локалним ТВ и радио станицама да плаћају накнаде које су много веће него што су биле прошле године, иако је ситуација ове године тежа него прошле”.

Управни суд је јуче саопштио да својим одлукама није потврдио вишеструко поскупљење тарифа за коришћење ауторских права.

Сајтови Офпс-а и Пи-ја функционишу, то јест чини се да их хакери нису посјећивали.Оставите одговор