Исламске банке све успјешније

Исламске банке крупним корацима ступају на свјетску финансијску сцену, док традиционални свијет банкарства показује своја ограничења. Та ограничења су постала очигледна у више наврата током економских криза. Исламске банке, њих више од 350 у 80 различитих земаља, оствариле су вртоглави успјех у 2011. години, јер њихова финансијска средства износе 1.000 милијади долара, што је за […]

петак, 3 фебруара, 2012 / 10:34

Исламске банке крупним корацима ступају на свјетску финансијску сцену, док традиционални свијет банкарства показује своја ограничења.

Та ограничења су постала очигледна у више наврата током економских криза.

Исламске банке, њих више од 350 у 80 различитих земаља, оствариле су вртоглави успјех у 2011. години, јер њихова финансијска средства износе 1.000 милијади долара, што је за 18 одсто више у односу на претходну годину, преноси белгијски лист "Ла либр Белжик".

Њихов пословни успјех, који хвале и Међународни монетарни фонд и Ватикан, истовремено привлачи и интригира земаља Запада.

"Муслиманске банке послују у складу са шеријатским принципима, а то значи искрено, поштено и одговорно. Наше банке избјегавају камату и друштвено су одговорне јер се не баве финансирањем, нити у било ком погледу учествују у прозводњи и дистрибуцији алкохола, опојних дрога, порнографије, проституције, игара на срећу, дувана, медија и медијских програма и филмова који промовишу насиље, перверзност и неморал, као ни оружје нити било шта друго за што је наука утврдила да штети човјеку", објаснио је финансијски консултант белгијског представништва банке "Шабиа" Мохамед Булиф.

Једна од специфичности тих банака је и текући рачун под називом "у складу са шеријатским принципима" који би у Белгији требало да покрене мароканска банка "Шабиа" почетком јуна.

Шеријатски одбор одобрава уговоре и нове производе банке и контролише њихову примјену, одобрава потрошњу хуманитарног фонда, и води рачуна о примјени шеријата у пословним активностима банке.

"Иако су многи били скептични кад су у питању муслиманске банке које послују у складу са шеријатом, њихова дугогодишња стабилност, број клијаната, а прије свега економски резултати су потврда наше успјешне пословне политике", објаснио је финансијски консултант белгијског представништва банке "Шабиа".

Оно што привлачи све већи број клијената широм Европе је и транспаретност пословања, јер су банке дужне да прецизирају гдје ће бити инвестиран новац клијената.

Данас је све већи број западних мултинационалних банака које клијентима нуде банкарске услуге на начин који није у супротности са шеријатом. Тако су и неке од водећих банака као што су америчке Ситибенк, Голдман Сакс или британска ХСБЦ, холандска АБН Амро, француске БНП Париба, Сосијете женерал, њемачка Дојче Банк основале пословнице у муслиманским земљама, које посредством тзв. "исламик виндоуза" својим клијентима нуде исламски прихватљиве банкарске производе.

Британски медији су навели пример једне жене која није припадница муслиманске вјероисповести, а која је жељела да уложи у банку 100.000 турских лира под условом да ни један цент не буде уложен у војну индустрију, а само јој је Британска исламска банка могла да пружи гаранцију да ће њен захтев бити поштован.

Тренутно је повјерење овој банци поклонило 60.000 клијената, више од 10.000 њих су немуслиманске вјероисповести, преноси белгијски лист.

У Француској исламске банке које послују у складу са шеријатом раде од 2008. године. Први текући рачун тог типа отворен је у јуну прошле године, док је први шеријатски хипотекарни кредит одобрен прије нешто више од мјесец дана.

У Европи, с обзиром на огроман број имиграната из арапског свијета, ове банке постају све бројније, у Данској, Француској и Ирској постоји по једна исламска банка, у Њемачкој и Швајцарској по пет, у Луксембургу четири, а у Великој Британији 23.Оставите одговор