УНРС позива новинаре да наставе извјештавати слободно, без страха од вербалног деликта

Поводом одлуке Валентина Инцка, шефа канцеларије ОХР у Сарајеву, о кориштењу Бонских овлаштења при наметању одредби на Кривични законик, поручујемо како Устав Републике Српске јемчи слободу штампе и слободу изражавања мишљења, као и да се уставне слободе не могу одузимати и ограничити, те се уживају непосредно на основу Устава.

среда, јул 28, 2021 / 12:20

Устав је – као израз свенародне воље – за Удружење новинара Републике Српске светиња, од које се не смије и неће одступати.

Удружење зато неће унижавати ни Устав, ни новинарску професију, те позивамо све наше чланове, цјелокупну новинарску заједницу у Републици Српској, али и Федерацији БиХ, да без страха од повратка вербалног деликта, наставе да извјештавају о свим појавама у друштву по својој савјести и уз примјену професионалних стандарда.

Демократско уређење и слобода говора у слободној Репубици Српској, тековине су за које су пали многи животи и дужност свих нас је да их штитимо, јер тако штитимо сопствене животе, будућност и достојанство.

Демократија и основна људска права неће и не могу бити одузета објавом страног држављанина на било чијој мрежној страници. Поготово је небитно да ли је од те објаве прошло осам дана или осам деценија, колико смо јуче прославили од подизања устанка против Независне Државе Хрватске и њених нацистичких и фашистичких савезника.

Јасно је да честит новинар неће ни помислити да каља себи образ, срамоти претке и потомке, одричући се вјековном борбом извојеване слободе мисли и штампе, а да би се умилио било коме. Поготово странцу који већ прекосутра пакује кофере.

Удружење новинара Републике Српске ће свим појединцима, групама и организацијама бити неупитан савезник и подршка при одбрани основних људских права било гдје у свијету, а посебно у Републици Српској.

Мислимо слободно, говоримо слободно и живимо слободно!Оставите одговор