Сицилијански градови пред банкротом због Етне и њеног пепела

Десетине сицилијанских градова суочене су са банкротом због трошкова рашчишћавања вулканског пепела из Етне, чије ерупције се редовно јављају од фебруара ове године.

среда, 28 јула, 2021 / 13:21

Италијанска влада је због тога опредијелила пет милиона евра за помоћ неколицини најугроженијих насеља при уклањају вулканског пепела, пошто се процјењује да са сваком новом ерупцијом трошкови могу да досегну и до преко милион евра.

– Ситуација је веома озбиљна. Улице, тргови, кровови, балкони, аутомобили – све је прекривено пепелом. Од марта је на наш град пало око 25.000 тона пепела. Људи користе кишобране да би се заштитили – рекао је за Гардијан Алфио Превитера, локални званичник из града Ђаре.

Према италијанском закону, пепео спада у категорију специјалног отпада, што повећава трошкове његовог уклањања на око 20 евра по кубном метру, преноси портал Каматица.цом.

– Да би изборили са овом ванредном ситуацијом, неки од градова су ушли у велике дугове. Суочени смо са финансјским колапсом – упозорио је Превитера.

Како би се избјегло да градови банкротирају, прошле недјеље је у сенату предложен закон по којем се пепео више не би сматрао специјалним отпадом.

– Захваљујући овом закону биће знатно умањени трошкови уклањања. Овај закон омогућава да, на примјер, пепео може да се искористи у пољопривреди како би се земља учинила плоднијом, или у изградњи као нека врста материјала за цементирање и попуњавање. Међутим, проблем и даље постоји пошто Етна не престаје да еруптира – рекао је Силвио Грасо, инжењер и шеф цивилне заштите у граду Ђаре.

– Са сваком ерупцијом, Етна избаци од неколико десетина хиљада до 200.000 кубних метара пепела. То представља озбиљан проблем за општине – каже Борис Бенке, вулканолог на Националном институту за геофизику у Катанији.

Од фебруара је Етна, која се налази на 3.300 метара изнад нивоа мора, еруптирала избацујући слапове лаве високе чак 2.000 метара. Вулканолози са Националног института за геофизику у Катанији који изучавају пепео Етне кажу да је он потекао од такозване "примитивне магме”, која долази из утробе планине и са собом носи веће количине гаса, чиме се објашњавају неуобичајено високе ерупције.