УНРС изабрало ново руководство и представило програмске циљеве у наредном мандату

Удружење новинара Републике Српске данас је у Бањој Луци изабрало своје ново руководство, које ће је представљати у наредне четири године. За предсједника је изабран досадашњи вршилац дужности предсједника УНРС, Дани(ј)ел Симић, потпредсједник је Мира Костовић, а предсједник скупштине Бранимир Ђуричић.

уторак, 22 новембра, 2022 / 19:42

Након подношења извјештаја о досадашњем раду и представљања програма у 10 тачака, једногласно је изабрано ново руководство. Надзорни и Управни одбор, односно Суд части, сада су у новом или освјеженом саставу. УНРС је усвојило и свој нови визуелни идентитет, односно грб, који ће се даље примјењивати на печату и свим другим врстама медијске галантерије.

-Као што сам већ рекао више пута раније и данас, мој мотив је најелементарнија логика: Ако постоји Република Српска, мора постојати и Удружење новинара Републике Српске. Од реактивације 30. априла 2019. године, УНРС није добила никаква средства, са било које адресе. Своју потпуну независност у раду ћемо наставити и даље, али ћемо свакако аплицирати за средства, и код домаћих и код међународних извора. Циљ је у овом мандату поставити темеље удружења, које више никада неће прекидати са својим радом, рекао је Симић том приликом.

У програму од десет тачака су неке основне претпоставке за функционисање удружења, као објезбјеђивање средстава или просторија, али УНРС у будућности намјерава да буде активан учесник друштвенополитичког живота. Планира се организовање редовних округлих столова на актуелна и питања из новинарске свакодневнице, годишњег догађаја са награђивањем најбољих новинара, односно израда Етичког кодекса са нагласком на електронско новинарство.

-Овакво удружење нам је већ одавно неопходно. Проблем који данас имам ја, сутра ћете имати ви. Јако ми је драго што смо успјели да постигнемо и регионалну, и редакцијску заступљеност, јер је наш циљ да се боримо за универзалне новинарске вриједности. Сматрам да нам је у овом тренутку потребно јединство, те позивам све новинаре у Републици Српској да нам се придруже у раду. Ми можемо и морамо помоћи једни другима, јер се сви суочавамо са истим проблемима, рекла је окупљеним колегама Мира Костовић, потпредсједница УНРС.

Након реактивације рада УНРС, поднијећемо захтјев за реактивацију чланства у Међународном удружењу новинара, што УНРС оснажен новим колегама, свакако намјерава да учини у овом мандату.

-Од реактивације 2019. године, али и данас, добили смо подршку од Удружења новинара Србије и Удружења новинара Црне Горе, те су у име колега честитали и срећу у раду пожеили Нино Брајовић и Тихомир Бурзановић. Такође поздраве и честитке смо добили од Владимира Соловјева, предсједника Удружења новинара Русије. Са свим овим организацијама имамо одличну сарадњу, а у плану је њено проширење на међународном плану. Могу само рећи да сам поносан на колеге, јер смо данас урадили велики посао не само за новинарску заједницу, већ и за Републику Српску уопште, закључио је Бранимир Ђуричић, предсједник Скупштине УНРС.

(Саопштење УНРС смо пренијели у цјелости, фото: Дражан Поздеровић, Мирела Савић, Игор Пожгај)