УМРИ МУШКИ (DIE HARD)

Кад ћемо ми снимити овако нешто? Потпуна пропаганда, за излучивање државне политике. Крајње неумјетничко ђубре, из којег се не да исцједити ни грама артизма. Приручник за извлачење свих топоса, капиталреалистичког филма. Ево неких од њих: 1: Зло у САД долази са стране. Руси су самљевени у Перестројци, а Арапи привремено приземљили киднаповање авиона. Стога је […]

петак, јул 1, 2011 / 05:34

Кад ћемо ми снимити овако нешто? Потпуна пропаганда, за излучивање државне политике. Крајње неумјетничко ђубре, из којег се не да исцједити ни грама артизма. Приручник за извлачење свих топоса, капиталреалистичког филма.

Ево неких од њих:

1: Зло у САД долази са стране. Руси су самљевени у Перестројци, а Арапи привремено приземљили киднаповање авиона. Стога је за држање нације у страху, изабран најнеубједљивији непријатељ. Почетком 90тих, измишљен као привремени плацебо за претходнике: Европејски нацисти (некада послужи и ИРА).

Но, ови нацисти нијесу правовјерни. Идеолошка подлога, види се само у наивном мијешању њемачког и енглеског. Хитлер им, наравно, никада не би опростио црнца или жућу, које имају у редовима. Што додатно доказује, да су обични лопови. Заузимају зграду Накамура корпорације, да украду обвезнице од 640 милиона $. А сакривају се иза виших циљева? Тја.

2: У центру радње је обични полицијац. На шта се тад, изразито, усмјеравала унутрашња пропаганда. Овоземаљски лик, бољи од високо школованих агената ФБИ, и свих бирократских главоња уопште.

Паметан, надљудски издржљив (невиђен праг толеранције боли), те одлично обучен. Порука је јасна: Чучи то у сваком полицајцу. А не мора нужно бити из Њујорка. Ма, не мора бити ни полицајац! Довољно је бити грађанин САД.

Једног – по двојицу, Џон Мек Лејн побије све терористе. Бриљирајући главним негативцем. Који га све вријеме провоцира, на основу националне припадности.

3: Негативац је такође типично, ОБРАЗОВАНО ђубре. И, стога, требамо га још више мрзити. Такви су слабо од помоћи друштву, пошто им се од силних књига помутио мозак. Па имају неугодне, антисоцијалне идеје. Које, ако су из Јевропе, постају и врло антиамеричке.

4: Сви представници више класе: агенти ФБИ, замјеник шефа полиције ЛА, вјешт бизнизмен међу таоцима, или новинар; такође само одмажу у послу. Да се ти школовани питају, отишла би нам држава у три лијепе…

5: Санчо Панса, је позитивно дискриминисани афромерички пандур, са проблемом тјелесне тежине. Он га бодри преко мотороле.

6: Муријаш скоро увијек има пророчку моћ, па ни Џон не заостаје. Тако, да му ни Молдер није раван.

7: Породица је светиња. Жена докаже да брак није вода, јер и она има дара за нокаут. (Напомена: све се дешава за Божић!).

8: Има тога у недоглед, али ја више немам мјеста.

(Редитељ: Џон Мек Тирнан; Улоге: Брус Вилис, Реџиналд Bruce Willis, Реџиналд Вел Џонсон)Оставите одговор