Умјесто наступа у финалу наши нордијци се вратили кући

Такмичари из Источног Сарајева који су наступили за БиХ на Свјетском првенству у нордијском скијању, умјесто наступа у финалу СП морали су се вратити кући због недостатка финансијских средстава. Одличан резултат у смучарском трчању на 5 км индивидуално је постигла Тања Каришик из Ски клуба Романија, која је са временом 14:20.2 заузела високу 6. позицију, […]

уторак, фебруар 26, 2013 / 11:45

Такмичари из Источног Сарајева који су наступили за БиХ на Свјетском првенству у нордијском скијању, умјесто наступа у финалу СП морали су се вратити кући због недостатка финансијских средстава.

Одличан резултат у смучарском трчању на 5 км индивидуално је постигла Тања Каришик из Ски клуба Романија, која је са временом 14:20.2 заузела високу 6. позицију, што је 59 секунди заостатка за побједницом Расимовициуте Дианом из Литваније. Боровчанин Сњежана из Ски клуба Гласинац је заузела 32. са временом 16:40.6, а Кошарац Дејана из Ски клуба Романија 33. са временом 16:44.9.

У мушкој конкуренцији у смучарском трчању на 10 км сјајан је био Младен Плакаловић који је са временом 25:51.3 заузео осму позицију, што је 58 секунди заостатка за побједником Палици Виорел Андреи из Румуније. Кошарац Немања је био 18. са временом 26:21.5. Кошарац Горан је био 37. са временом 27:49.5. Старчевић Марко 54. са временом 29:16.1.

Тања Каришик, један од хероја сјајног наступа наших скијаша у Трентину није изненађења оваквом ситуацијом, али јој је жао због сјајног наступа.

"Искрено, нисам много изненађена што нисам наступила у финалу, с обзиром на финансијску ситуацију. У Ванкувер на Олимпијске игре смо путовали без икаквих припрема и то за нас није ништа ново. Наравно да ми је жао, надала сам се добром резултату, јер сам имала сјајан наступ. Иза себе сам оставила многе дјевојке које имају много боље услове за рад", изјавила је Тања за наш портал.

Поред ових сјајних резултата наши нордијци нису наступили на финалној утрци, због недостатка средстава, па су се морали вратити кући.

Из извора блиских смучарском трчању сазнајемо да је трчање тотално дискриминисано у Скијашком савезу БиХ, а показатељ је да на Свјетском првенству у алпском скијању већина такмичара није прошла квалификације, али су остали до краја такмичења са такмичарима који су прошли даље. Поставља се питање одакле новац за Шладминг, а нема новца за Тренте на којем "игром случаја" наступају само такмичари из Пала и Сокоца.

Пошто су алпске и нордијске дисциплине под окриљем ФИС-а, ФИС плаћа одређена средства по сваком учеснику. Њима (Савезу) није битан резултат па су на такмичења повели што више такмичара. На Шладминг су путовала и дјеца неких високопозиционираних људи. Поред тога у савезу постоји много проблема, кровни Савез није регистрован у складу са Законом о спорту. Проблем прави Савез Федерације БиХ у којем постоје одређени проблеми и не постоји унутрашњи договор, због тога је кровни Савез ускраћен за средства из министарстава.

Много прљавог веша, у тренутку када спортистима треба вјетра у леђа.Оставите одговор