Укинут референдум: Опрости ми Катрин, можда нисам био фин…

Као што се и очекивало, приједлог предсједника Српске је усвојен у парламенту, али, као што се и очекивало, овај пут гласовима владајуће већине. Народна скупштина Републике Српске, данас је на приједлог предсједника РС Милорада Додика усвојила Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о расписивању републичког референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ. Народна скупштина РС […]

среда, јун 1, 2011 / 16:06

Као што се и очекивало, приједлог предсједника Српске је усвојен у парламенту, али, као што се и очекивало, овај пут гласовима владајуће већине.

Народна скупштина Републике Српске, данас је на приједлог предсједника РС Милорада Додика усвојила Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о расписивању републичког референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Народна скупштина РС прихватила је закључке клубова посланика СНСД, ДНС, СП и Партије уједињених пензионера; на Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о расписивању републичког референдума, којим се поздравља споразум између високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и предсједника РС Милорада Додика и најављени структурисани дијалог домаћих субјеката и ЕУ о стању у правосуђу БиХ.

Закључке је подржало 48 посланика, 23 су била против, док је осам посланика било уздржано.

"Очекује се да ће дијалог краткорочно омогућити побољшање постојећег стања, а дугорочно дати препоруке за темељну реконструкцију система правосуђа на нивоу БиХ с општим циљем јачања владавине права", истиче се у закључцима.

У закључцима се наводи да Народна скупштина РС потврђује свој принципијелни став да је референдум највиши облик непосредне демократије и права грађана на слободно изражавање мишљења у складу са уставом и законима.

Засад није неопходно…

Народна скупштина РС сматра да отварањем дијалога о стању у правосуђу за сада није неопходно организовање јавног изјашњавања грађана о овом питању.

Овим закључцима Народна скупштина понавља посвећеност РС Дејтонском мировном споразуму, те позива и остале субјекте прије свега високог представника и Федерацију БиХ да поштују одредбе Споразума.

Народна скупштина РС ће пратити ток дијалога, имплементацију закључака и препорука, те заузимати ставове о конкретним приједлозима који се односе на систем правосуђа у РС и БиХ на основу резултата дијалога.

А ту су и пензионери

Парламент Српске усвојио је и Препоруке клубова посланика СНСД, ДНС, СП и Партије уједињених пензионера за вођење структурисаног дијалога о систему правосуђа у којима наводи да је хитно потребно промијенити ситуацију у процесуирању ратних злочина.

Препоруке је подржало 48 посланика, против је било пет, док је 26 посланика било уздржано.

"Нарочито је потребно анализирати и побољшати стратегију процесуирања, хронолошко процесуирање ратних злочина са почетка ратног сукоба, процесуирати починиоце бројних документованих злочина над српским цивилним становништвом, одмах прекинути са заштитом од одговорности високопозиционираних политичких и војних званичника тзв. Републике БиХ и његовања културе некажњавања у другом ентитету", истиче се у Препорукама.

Народна скупштина РС тражи изједначавање грађана пред судом и хитно поштовање Европске конвенције о заштити људских права и пратећих протокола путем обустављања процесуирања ратних злочина ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ из 2003. године, укључујући ревизију пресуда које су на том засноване.

Парламент Српске препоручује редефинисање другостепеног поступка пред Судом БиХ, јер досадашња пракса да предсједник Суда именује и судије у Апелационом вијећу не представља довољну правну заштиту и обезбјеђење неопходног права на правично суђење.

Народна скупштина РС тражи прекид досадашње праксе и законско потпуно уређење ситуације у којој Суд БиХ не би могао предузимати предмете од других правосудних инстанци, ентитетских правосудних органа који имају недвосмислену надлежност у тим предметима.

У односу на најављени дијалог, Народна скупштина РС утврђује препоруке за дугорочне акције као широк оквир за представљање ставова РС о систему правосуђа у којима се наводи да је стање у правосуђу у БиХ неодрживо и да захтијева системску реформу.

"Реформа правосуђа треба да уважава уставно уређење БиХ са јасно додијељеним надлежностима у области правосуђа, јасне европске стандарде, укључујући оснивачке акте ЕУ, секундарне изворе права ЕУ, обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживањуи добре праксе из земаља окружења", наводи се у Препорукама.

Реформом треба обухватити све сегменте правосуђа на нивоу БиХ, а нарочито не искључујући и не ограничавајући се само на Уставни суд БиХ, Суд и Тужилаштво БиХ, Високи судски и тужилачки савјет БиХ.

Закон о Уставном суду БиХ

Народна скупштина РС сматра да је нарочито потребно донијети Закон о Уставном суду БиХ, преуредити системски и рестриктивно питања одлучивања о апелационим надлежностима на нивоу БиХ, онемогућити оцјењивање уставности подзаконских општих аката ентитетских и локалних органа власти на нивоу БиХ, онемогућити преиспитивање одлука ентитетских уставних судова на нивоу БиХ.

Препоручује се и раздвајање судског и тужилачког савјета и успостављање ентитетских, начин избора и одлучивања судских и тужилачких савјета.

Игор Радојичић и Вијеће народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић истакао је данас да је усвајањем сета закључака и препорука, те стављањем ван снаге Одлуке о расписивању референдума парламент Српске завршо свој дио посла.

"Сада ће Вијеће народа РС одлучивати о усвојеним материјалима. Препорукама и закључцима измјењени су одређени закључци са прошлог засједања парламента Српске, прије свега онај који каже да се референдум расписује, а усвојен је нови закључак у којем се наводи да референдум за сада није неопходан", рекао је новинарима Радојичић.

Према његовим ријечима, препоруке су посвећене оквирним ставовима РС које би требало заступати у структуралном дијалогу о правосуђу БиХ.

"РС ће у структуралном дијалогу заступати представници власти, односно Владе РС, а у понедјељак, 6. јуна, на почетку тог дијалога требало би да се уз комесара ЕУ за проширење Штефана Филеа обрати и предсједник РС Милорад Додик. У структуралном дијалогу учествоваће представници власти РС, ЕУ Федерације БиХ /ФБиХ/ и са нивоа БиХ, а не представнивци Суда и Тужилаштва БиХ, ОХР-а и поједних амбасада", додао је Радојичић, напоменувши да проблем представља нелегално изабрана Влада ФБиХ.

Он је нагласио да генерално постоји проблем са читавим правосуђем у БиХ, јер је веома спор темпо процесуирања ратних злочина.

"Проблем је, између осталог, и пракса Уставног суда БиХ која је значајно проширена, јер има апелациону надлежност у свему што не би смио да ради. Рјешење је да се потпуно реструкурише правосуђе на нивоу БиХ, а не формирање врховног суда БиХ", закључио је Радојичић.0 КОМЕНТАРА

 1. isti dan kada su rekli da će biti referendum , rekao sam da ni jednom momentu nisu imali tu namjeru. očekivali su da će muslimani zakočiti, ali su se preračunali.
  a, što se tiče da je vrijeme za nove snage: svaki dan kasnije, to pogubnije.Mladi su na potezu.
  Moja generacija je 68. stala pred tita i rekla:ovako više ne može.
  A, vi?Nemate posla, niti ima izgleda da ćete ga ikada da dobijete.To znači nemate uslova osnovnih za formiranje porodice.
  To znači da nema djece.
  To znači da nas kao naroda nestaje.
  A, to znači, ova vlast je direktno odgovorna za nestajanje naroda, dakle, autogenocidna je.
  A, to je zločin. i zato treba da odgovaraju!

 2. Опет онај ружни осјећај кад се питам јесам ли ја луд или је овај народ око мене луд.
  Какав црни „Споразум“?! Да ли је Кети потписала ишта или сам ја нешто пропустио? Па ваљда су ове Препоруке скупштине требале бити у том „Споразуму“!?

 3. Ја заиста никада нисам ни мислио да је Додик намјеравао провести референдум. Али да ће нас овако сјебати… Допало ми се оно што је рекао Вукота Говедарица поредећи га са неустрашивим Хуаном 😀

Оставите одговор