У Бањој Луци радионица о узгоју шљиве и глобалном отопљавању

Воћари у БиХ и региону имају бројне проблеме и изазове, а климатске промјене постале су један од највећих, због чега је неопходно пронаћи адекватан заједнички одговор, речено је данас на радионици о узгоју шљиве одржаној у Бањалуци.

петак, фебруар 23, 2024 / 11:54

Помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој Републике Српске Саша Лалић рекао је да су климатске промјене са поремећајима на тржишту, болести животиња, те економска криза проузроковале низ мјера које треба предузети у пољопривреди.

"Спој науке и струке и свега што даје Влада Републике Српске кроз подршку може бити добар одговор на све што се дешава", рекао је Лалић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је воћарска производња у Српској значајна и да Влада из године у годину ставља акценат на њу, додајући да треба искористити природне потенцијале.

Лалић каже да нове, отпорније сорте треба да дају одговор на оно што воћаре чека у будућности.

Професор на Пољопривредном факултету у Бањалуци Миљан Цветковић рекао је да је, осим повезивања високошколских установа, важно да то чине и произвођачи који дијеле исте проблеме.

Он је навео да се за радионицу пријавило више од 100 учесника из БиХ, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније.

"Ово је мали регион са много проблема и неопходно је да их заједнички рјешавамо", рекао је Цветковић.

Он је истакао да они који планирају производњу треба прво да размисле прије него што уђу у било какву активност јер је то веома скупо, те да планирају шта је њихово тржиште и гдје ће завршити њихова роба.

Произвођач шљиве из Трбушана код Чачка Исидор Богдановић, који производе пласира углавном на локално тржиште, каже да посљедње године нису ишле наруку произвођачима због временских прилика, али да неће бити проблема ако се изврше прави третмани.

Секретар Маркетиншке асоцијације БиХ шљиве Суад Селимовић рекао је да ово удружење окупља седам великих фирми које се баве производњом, откупом и пласманом шљиве.

Он каже да прошла година није била добра за произвођаче због касних мразева и града, али се нада да ће у овој години ситуација бити много боља.

Радионицу је организовао Пољопривредни факултет Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Институтом са воћарство Чачак и Агрономским факултетом Универзитета у Крагујевцу са сједиштем у Чачку.Оставите одговор