Док Влада РС поштује октроисани распоред 8+5+3, у Посавском кантону министар Хрват умјесто Србина

Иветић је објаснио да је Скупштина Посавског кантона на јучерашњој сједници мимо дневног реда дефинисаног на колегијуму, као допуну, уврстила именовање недостајућег министра унутрашњих послова Посавског кантона.

петак, фебруар 23, 2024 / 11:58

Скупштина Посавског кантона је у неуставну Владу, умјесто Србина, именовала још једног министра из реда хрватског народа и тиме још једном потврдила неуставност, изјавио је Срни предсједник Општинског одбора СНСД-а Оџак Дамир Иветић.

Он је подсјетио да је, након именовања Владе Посавског кантона у којој нема ниједног Србина, Институција омбудсмана за људска права БиХ јасно упозорила Скупштину тог кантона на повреду права из Устава БиХ, Устава ФБиХ и Устава Посавског кантона, те упутила препоруку да се отклони утврђена повреда права како би кантонална Влада била формирана у складу са уставним начелом о равномјерној заступљености конститутивних народа.

"Предсједник Скупштине Блаж Жупарић /ХДЗ/ потом крајем децембра прошле године одговара Институцији омбудсмана да је Скупштина предузела активности на спровођењу препоруке, да Влада Посавског кантона није попуњена у цјелини, те да се воде преговори о упражњеној позицији министра унутрашњих послова. Затим, Институција омбудсмана затвара предмет, а Жупарић и ХДЗ, обмањујући и варајући Институцију омбудсмана и цјелокупну јавност, те кршећи и уставе и законе, умјесто Србина именују још једног Хрвата", истакао је Иветић, који је и одборник у Општинском вијећу Оџака.

Он је нагласио да је поступање Скупштине Посавског кантона преседан, те да је у потпуности контрадикторно ономе што су писано послали као одговор Институцији омбудсмана.

"Политика ХДЗ-а у овом дијелу ФБиХ управо је нанијела штету како српском, тако и бошњачком народу у Посавском кантону. Именовањем министра унутрашњих послова из реда хрватског кантона прекршени су сви постулати које заговарају и ОЕБС, и ОХР, и сви устави у БиХ", навео је Иветић.

Он је подсјетио да је Влада Посавског кантона једина која у свом саставу нема сва три конститутивна народа и не одражава попис становништва из 1991. године.

"Предсједник Владе Посавског кантона Ђуро Топић упорно силује демократију и оно шта заговара ХДЗ БиХ. На тај начин покушава један од три конститутивна народа у БиХ да збрише са лица земље на овом подручју и ускрати сву могућност легитимног представљања на подручју Посавског кантона, што управо његов предсједник Драган Човић заговара на вишим нивоима власти", нагласио је Иветић.

Иветић је рекао да управо ХДЗ БиХ и Човић константно вапе за легитимним представљањем позивајући се на избор Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа.

"У исто вријеме Човићеви пулени у Посавском кантону раде исто то на штету српског народа, али и дијелу бошњачког народа. Толико о принципијелности политике ХДЗ-а", напоменуо је Иветић.

У Влади Посавског кантона је осам Хрвата из ХДЗ-а и један Бошњак из СДП-а.Оставите одговор