Трифуновић: Амбасаду Саудијске Арабије хитно затворити

Одговор на дјеловање вехабијског покрета у БиХ треба да буде његово стављање ван закона и дерадикализација друштва, док је Амбасаду Саудијске Aрабије у Сарајеву потребно хитно затворити, сматра експерт за питања тероризма Дарко Трифуновић. Трифуновић је, представљајући књигу "Тероризам и вехабизам" у Бањалуци, рекао да су у финансирање терористичких група и активности у БиХ умијешане […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 20:14

Одговор на дјеловање вехабијског покрета у БиХ треба да буде његово стављање ван закона и дерадикализација друштва, док је Амбасаду Саудијске Aрабије у Сарајеву потребно хитно затворити, сматра експерт за питања тероризма Дарко Трифуновић.

Трифуновић је, представљајући књигу "Тероризам и вехабизам" у Бањалуци, рекао да су у финансирање терористичких група и активности у БиХ умијешане саудијска Амбасада преко Високог саудијског комитета, те да је потребно пронаћи могућност процесуирања чланова саудијске краљевске породице.

Према његовим ријечима, стотине милиона долара донација из исламских земаља су ушле у БиХ, али оне нису уложене у школе или фабрике, док за велики број оних средстава која су у БиХ улазила путем Исламске заједнице њен поглавар Мустафа Церић ником није полагао рачуне.

"Тај новац им није ни дат да граде фабрике, већ да од Босне направе Блиски исток и да од Сарајева направе оно што ми сви знамо да је оно данас", рекао је Трифуновић.

Он је указао да је Странка демократске акције годинама била у вези са врхом Ал каиде, кроз оснивање фондација које су финансирале терористичке групе.

Према његовим ријечима, муџахедини у БиХ нису имали велике ратне заслуге у борби, а њихов први успјех је када је из Босне 1993. у рат у Чеченију отишао први бијели припадник Ал каиде Самир ал Боснави.

"Највеће жртве су сами босански муслимани, јер вехабије желе да их радикализују, што се види у промјени идентитета, најприје путем промјене етноса, а затим и промјеном форме ислама од традиционалног турског до радикалног", упозорио је Трфуновић.

Трифуновић је подсјетио и на постојање дјеце из БиХ у муџахединским камповима за обуку, наводећи примјер Мирсада Бекташевића и Сулејмана Таловића.

"Манипулација религијом дошла је од великих сила, а поједини аналитичари сматрају да је након окончања авганистанског рата отворен балкански рат у којем су управо учествовали муџахедини из Авганистана", рекао је Трифуновић.

Уредник издања Џевад Галијашевић рекао је да вехабијски покрет није нешто што представља само другачији поглед на ислам, већ и покрет који је створио Ал каиду, као највећу свјетску терористичку организацију.

Он је додао да власти у БиХ не предузимају ништа да би покрет забраниле, јер се данас хапсе и процесуирају извршиоци самиих терористичких аката, док њихови иницијатори и финансијери остају недирнути.

"Потребна је заједничка безбједносна политика, која у БиХ не постоји, а за сада је још најснажнија борба из интелектуалних кругова", нагласио је Галијашевић.

Он је указао на дјеловање исламске организације "Позив у рај", која је дубоко интегрисана и која позива на конвертитство на ислам међу хришћанима, чији припадници дјелују и у Брчком у БиХ.

Књига, између осталог, говори и о историјату покрета, чији је настанак у Саудијској Арабији током 18. вијека подржала Велика Британија, како би доминирала подручјем Блиског истока, након чега су то преузели нацисти и напосљетку САД, које су највећој терористичкој организацији и дале име Ал каида.

У књизи, чији су коаутори Дарко Трифуновић, Горан Стојаковић и Миленко Врачар, објављени су и разговори са појединим муџахединима из БиХ.Оставите одговор