Транспаренси у савезничко-промотивном коментару на налазе ЦИН-а

Хрватски народни сабор (ХНС) чији је предсједник Драган Човић, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине, добио је у прошлој години из кантоналних буџета више од 16.000 КМ, према писању Центра за истраживачко новинарство (ЦИН).

уторак, март 13, 2018 / 16:26

Закон о сукобу интереса у институцијама власти БиХ предвиђа да изабрани званичници не смију обављати дужности овлаштених лица у удружењима и фондацијама која се финансирају из јавних буџета у износу већем од 10.000 КМ. Иако се овај случај нашао на дневном реду Комисија за одлучивање о сукобу интереса се још увијек о њему није очитовала, јер се сједнице Комисије већ два пута нису могле одржати због недостатка кворума.

Кворум је изостао и због тога јер на једној од сједница нису биле присутне страначке колеге предсједника ХДЗ-а. Прописани начин одржавања сједница и доношења одлука омогућава Комисији да се међустраначким договорима блокира рад овог тијела кад год то захтијевају политички интереси њених чланова.

Према мишљењу Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) овај случај само показује да је илузорно очекивати од тијела које сачињавају парламентарци, или страначке колеге особа за које се сумња да су у сукобу интереса, да непристрасно одлучују о том истом сукобу. ТИ БиХ сматра да случај Човића и ХНС-а само показује да је неопходно чим прије донијети нови Закон о сукобу интереса којим би се предвидјело да о сукобу интереса одлучује независно тијело које би сачињавали стручњаци бирани путем јавног конкурса. Нови приједлог Закона који је упућен у парламентарну процедуру од стране осам заступника Представничког дома, проширује и круг лица на које би се односио чиме би се предвидио и већи број ситуација које би могле представљати сукоб интереса.

ТИ БиХ позива парламентарце да чим прије усвоје нови Закон о спречавању сукоба интереса којим би се ово питање коначно регулисало на начин да се ефикасно спречавају недозвољени утицаји на обављање јавних функција, али и како би се основало ново независно тијело које ће обављати своју функцију професионално и без политичких уплива.Оставите одговор