Трамп преузео заслуге за изолацију Катара

Амерички предсједник Доналд Трамп наговијестио је да је раскидање односа неколико земаља са Катаром резултат његовог пута на Блиски исток.

среда, јун 7, 2017 / 00:10

Амерички предсједник Доналд Трамп наговијестио је да је раскидање односа неколико земаља са Катаром резултат његовог пута на Блиски исток.

Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин пресјекли су у понедељак дипломатске односе са Катаром, док су се и Јемен, влада са сједиштем на истоку Либије и Малдиви придружили тим мјерама, при чему су обустављене транспортне везе.

"Добро је видјети да се посјета Саудијској Арабији, састанак са краљем и 50 земаља већ исплатио. Рекли су да ће да заузму чврст став када је у питању финансирање екстремизма, а све је упућивало на Катар. Можда је ово почетак краја хорора тероризма”, написао је Трамп на Твитеру.

У другом твиту Трамп је навео да су лидери земље коју није именовао "уперили прстом у Катар” када је затражио да се финансирање радикалне идеологије заустави.

"У току моје недавне посјете Блиском истоку рекао сам да не смије више бити финансирања радикалне идеологије, Лидери су уперили прст у Катар!”, написао је.

Трамп је у току посјете Ријаду у мају позвао земље Блиског истока да покажу напоре када је у питању криза са екстемизмом.

"Земље Блиског истока не могу да чекају америчку моћ да сруши непријатеља за њих. Морају да одлуче какву будућност желе са себе, своју земљу, своју дјецу”, рекао је он.

Званичници Катара навели су да је Катар спреман на разговор како би се криза у региону решила.

"Вољни смо да сједнемо и разговарамо”, рекао је шеик Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани за ЦНН.

Додао је да "прогресивна и модерна” држава вјерује у дипломатију и да промовише мир у региону.

"Нисмо суперсила овде, не вјерујемо у рјешавање проблема сукобима”, рекао је он.Оставите одговор